Furtuna Eta a provocat distrugeri "șocante" în America Centrală; opt persoane au murit

  • 05 Noiembrie 2020 19:55
Furtuna Eta a provocat distrugeri

Furtuna Eta a provocat ploi torențiale și inundații catastrofale în America Centrală, cauzând moartea a puțin opt persoane, transformând străzile în canale cu apă până la înălțimea taliei și izolând zeci de locuitori, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.

Familiile și-au croit cu greu drum pe străzile inundate din localitatea San Pedro Sula, situată în nordul Honduras, în timp ce mașinile au fost aproape scufundate în zone din orașul San Pedro Carcha, din centrul Guatemala, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni și imaginilor publicate pe rețelele sociale.

"Situația este gravă, este șocantă și trebuie să gestionată cu profesionalism și rapid", a declarat președintele Honduras, Juan Orlando Hernandez pentru televiziunea HCH, precizând că, potrivit relatărilor, există persoane izolate în zone îndepărtate sau blocate pe acoperișurile locuințelor inundate.

Pagubele și distrugerile s-au răspândit în "marea majoritate" a țării, iar bărci cu motor și elicoptere urmează să fie desfășurate în cadrul operațiunilor de salvare în zone inaccesibile, a spus Hernandez.

Până joi dimineață, ora locală, autoritățile au confirmat cel puțin șase decese, dintre care patru în Guatemala și două în Honduras. Media din Nicaragua au relatat de asemenea că două persoane care practicau mineritul au murit în urma unei alunecări de teren. Autoritățile din Nicaragua nu au comentat aceste relatări.

Soarta a zeci de pescari blocați marți în larg în Honduras este deocamdată necunoscută.

Una dintre cele mai puternice furtuni care a afectat American Centrală în ultimii ani, Eta a lovit Nicaragua cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a, însoțit de viteze ale vântului de 241 kilometri la oră, înainte de a slăbi în intensitate pe măsură ce a avansat pe uscat, către țara vecină, Honduras.

Până joi dimineață, Eta, devenită depresiune tropicală, se deplasa în direcția nord-vest prin Honduras, cu 14 kilometri la oră, a anunțat Centrul Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. Ploile abundente au continuat, iar viteza vântului a scăzut la 48 de kilometri la oră.

De-a lungul unor zone din Nicaragua, Honduras, Guatemala și Costa Rica, vântul puternic și ploile torențiale au distrus locuințe, drumuri și poduri, obligând mii de locuitori să se refugieze în adăposturi.

Potrivit prognozelor, Eta va părăsi zona de uscat și va reveni deasupra apei unde se va înteți până la nivel de furtună tropicală, urmând să ajungă în acest weekend în Cuba și sudul Floridei, conform NHC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău