Furtuna Eleanor | Alertă de avalanșă ridicată la nivelul maxim, în Alpii francezi

  • 05 Ianuarie 2018 00:58
Furtuna Eleanor | Alertă de avalanșă ridicată la nivelul maxim, în Alpii francezi

Riscul de avalanșă a atins un nivel maxim joi în Alpii francezi, după trecerea furtunii Eleanor deasupra Europei Occidentale, unde acest fenomen meteorologic extrem a făcut patru victime în Franța și Spania și a stimulat mai multe incendii în Corsica, informează AFP.

Timp de peste 24 de ore, vânturi violente și vijelii puternice s-au abătut asupra Angliei, Irlandei, Elveției, Germaniei, Belgiei, Olandei, Franței și Spaniei, rănind zeci de persoane, perturbând traficul aerian și privând de electricitate câteva mii de locuințe.

În Franța, o femeie de 93 de ani a murit joi în casa ei, inundată de o viitură care s-a produs în departamentul Isere din sud-estul țării. Cu o zi înainte, un schior de 21 de ani a murit strivit de un copac care s-a prăbușit în stațiunea alpină Morillon. Intemperiile au făcut și 29 de răniți, dintre care patru se află în stare gravă. 

Pe insula Corsica din Marea Mediterană, peste 300 de pompieri continuă să lupte cu flăcările generate de două incendii persistente. Flăcările sunt de o intensitate 'excepțională pentru miezul iernii', potrivit Prefecturii locale, care atribuie acest fenomen secetei de la nivelul solului și violenței vânturilor. 

Peste 29.000 de locuințe erau încă private de electricitate joi dimineață în Franța, dintre care 11.070 se află în Corsica. 

În plină vacanță școlară, stațiunile de schi din Alpii francezi, cele mai multe închise miercuri, s-au redeschis treptat și administratorii lor îi avertizau pe turiști în legătură cu riscurile de avalanșă. Numeroase masive montane au fost plasate în alertă de grad 5 - nivelul maximal pe scala riscurilor. 

Stațiunea Val d'Isere a amânat redeschiderea pistelor sale, iar managerii din Chamonix au interzis accesul la majoritatea telecabinelor și telefericelor. 

În Spania, coasta bască, afectată de vânturi violente, a rămas în stare de alertă joi, la o zi după decesul unui cuplu ce a fost luat de pe țărm de un val uriaș. 

În timp ce se aflau pe digul unui sat de pe coastă, un bărbat de 67 de ani și soția lui, în vârstă de 65 de ani, au murit înecați. Un tânăr care a încercat să îi salveze a fost pe punctul de a se îneca la rândul lui și a fost salvat în ultima clipă. 

În Germania, unde serviciul de meteorologie Deutsche Wetterdienst (DWD) a anulat miercuri seară alerta de vânturi violente, însă nivelul apelor a început să îngrijoreze autoritățile din mai multe landuri. 

În vestul țării, circulația ambarcațiunilor pe râul Mosela a fost întreruptă în urma precipitațiilor abundente. 'Mosela este complet închisă', a declarat pentru agenția de presă germană DPA Tobias Schmidt, directorul adjunct al serviciului de navigație din Koblenz. 

Nivelul Rinului este de asemenea monitorizat cu atenție, în special în Koln, unde a atins joi adâncimea de șapte metri și urmează să depășească 7,7 metri în cursul zilei de vineri, a anunțat cotidianul german Bild. Traficul fluvial, deja restricționat miercuri în sectorul Koln, a fost suspendat joi dimineață începând cu ora locală 08.30, a relatat DPA. 

Miercuri, furtuna Eleanor a determinat mobilizarea serviciilor de urgență și salvare în mai multe regiuni din Germania, unde mai multe drumuri au fost închise și traficul feroviar a fost perturbat.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău