Fundația Jamestown: Lecții de vulnerabilitate energetică și căutarea unei soluții

  • 13 Noiembrie 2021 12:49
Fundația Jamestown: Lecții de vulnerabilitate energetică și căutarea unei soluții

După ce mass-media de pe mapamond, inclusiv publicații ca Financial Times, National Interest, au constatat că actuala criză energetică e manipulată de Rusia în scopuri politice, iar exemplul Republicii Moldova devenit o ilustrație a situației în cauză, Fundația Jamestown organizează, în data de 16 noiembrie, un vebinar „Gazpromul împotriva Moldovei. Lecții devulnerabilitate și căutarea unei ieșiri”. În prezentarea de anticipare a evenimentului se spune că „Gazprom a provocat recent o criză a aprovizionării cu gaze naturale în Moldova cu reverberații internaționale. Gigantul de stat rusesc al gazelor a acționat la ordinul Kremlinului pentru a destabiliza noile autorități ale Moldovei, orientate spre Occident și pentru a le extrage concesii politice”, transmite IPN.

Organizatorii consideră că „acordul de furnizare a gazelor, semnat pe 29 octombrie, reprezintă o soluție temporară în condițiile de reglementare rusești, păstrând monopolul Gazprom. Coordonat cu acesta, conglomeratul de stat al Rusiei Inter-RAO UES cvasimonopolizează aprovizionarea cu energie electrică a Moldovei de la uzina transnistreană care operează cu gazul Gazprom. Criza aprovizionării indusă artificial exemplifică utilizarea de către Rusia a pozițiilor sale dominante în furnizarea de energie și transporturi ca instrumente ale politicii de putere”.

Pintre experții în securitate energetică de pe ambele maluri ale Atlanticului, care vor discuta despre viitorul relației Moldovei cu Gazprom și Rusia, prin prisma crizei energetice din Europa, obiectivele regionale ale Moscovei și situația politică din interiorul Republicii Moldova,  se numără și Sergiu Tofilat, ex-consilier pezidențial de securitate energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău