Funcționarii publici, obligați să denunțe actele de corupție
-
02 Martie 2015 15:00
Funcționarii publici vor fi obligați să denunțe orice act de corupție din instituțiile în care muncesc.
Potrivit unui proiect de lege, care însă nu oferă suficiente mecanisme de protecție, se arată într-o analiză a Centrului de Analiză și Combatere a Corupției. Astfel, sunt descurajate încercările de a fi comunicate actele de corupție instituțiilor abilitate, sunt de părere experții, care recomandă revizuirea acestui proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției.
Persoanele cu funcții publice, precum și conducătorii partidelor politice vor fi obligați să prezinte la Centrul Național Anticorupție informații referitoare la acte de corupție, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Justiției. Acestor persoane, care au statut de avertizori de integritate, le vor fi garantate prezumția de bună credință, confidențialitatea informațiilor și transferul în altă funcție. Aceste mecanisme nu sunt, însă, suficiente, crede Mariana Kalughin, jurist la Centrul de Analiză și Combatere a Corupției.
„Legea nu stipulează ce se întâmplă cu acest avertizor de integritate în cazul în car transferul este imposibil din lipsa locurilor vacante, dar nici nu spune cum exact poate fie efectuat acest transfer. Avertizorii de integritate ar putea să fie protejați dacă s-ar respecta pe deplin legea cu privire la protecția martorilor și a altor participanți la un proces penal. Să beneficieze de toate garanțiile, cum ar fi de exemplu schimbarea identității, schimbarea locului de trai”, a declarat Mariana Kalughin.
Totodată, trebuie să existe siguranța ca fiecare denunț va avea finalitate, a subliniat Mariana Kalughin.
„Cel mai important e ca să se asigure că autoritățile care vor pune în implementare aceste prevederi sunt capabile să urmărească ce s-a întâmplat cu fiecare avertizare. Altfel, nu are sens”, potrivit Marianei Kalughin.
Astfel, experții consideră că legea trebuie revizuită, pentru că ar conține mai multe erori și contradicții, ce ar putea-o face nefuncțională. Ministerul Justiției, care este autorul proiectului a promis că revine pe parcursul acestei zile cu o opinie la observațiile făcute publice de către experții societății civile.