Funcționarii instituțiilor de stat din Ucraina ar putea fi obligați să susțină un examen la limbă ucraineană

  • 03 Ianuarie 2021 19:56
Funcționarii instituțiilor de stat din Ucraina ar putea fi obligați să susțină un examen la limbă ucraineană

Funcționarii instituțiilor de stat ucrainene și solicitanții de cetățenie ucraineană ar putea fi obligați să susțină un examen la limbă ucraineană, a declarat comisarul pentru protecția limbii de stat din Ucraina, Taras Kremin.

Menționăm că, anterior, în Ucraina a intrat în vigoare legea "privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat", semnată de președintele la vremea respectivă, Petro Poroșenko. În aprilie 2019, Volodimir Zelenski, care a câștigat alegerile prezidențiale, a promis că va efectua o analiză amănunțită a legii lingvistice de stat pentru verificarea conformității acesteia cu Constituția. Zelenski a subliniat că legea a fost adoptată "fără o dezbatere preliminară amplă cu publicul".

Legea prevede utilizarea exclusivă a limbii ucrainene în aproape toate sferele vieții. Norma privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în sectorul serviciilor va intra în vigoare la 16 ianuarie 2021. Deputatul Radei Supreme din partea fracțiunii "Slujitorul Poporului" Maxim Bujanski a propus anularea amenzilor pentru serviciile care nu sunt în limba ucraineană, adăugând că a depus un proiect de lege în acest sens. Comisarul pentru protecția limbii de stat din Ucraina, Taras Kremin, a numit inițiativa lui Bujanski drept un atac asupra legii limbii de stat.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău