Fumatul în mașini, parcuri și plaje, interzis în Italia

  • 14 Ianuarie 2015 16:08
Fumatul în mașini, parcuri și plaje, interzis în Italia

În Italia nu se va mai fuma în parcurile publice, pe stadioane și pe plajele amenajate, dar si in mașinile in care sunt copii sau in filmele sau serialele de TV nationale, daca se fumează prea mult, dacă aceste tigari sunt aprinse in secvențe nenumărate.

Acestea sunt noile restricții pe care Ministerul italian de Sanatate intentioneaza sa le introducă pentru a reduce numarul de fumători.

Încântați de aceste noi măsuri ale Ministerului Sănătății de la Roma sunt în special pãrintii nefumători, ceilalți însă știu deja că nu vor reuși să respecte restricțiile.

"Atâta timp cât era interzis sa fumezi in restaurante, in spații inchise in care se aflau femei gravide, copii eram de acord, insa afara mi se pare o interdictie ciudata. Nu cred ca va fi respectata aceasta decizie" consideră un cetățean italian, Walter Belardi, un fumător înrăit. "A interzice sa fumezi chiar si pe stadion este cam greu de acceptat. Eu vorbesc ca fumător si daca va fi aprobată aceasta decizie, va fi greu de respectat...nu numai de mine, dar si de alții" completează italianul.

De zece ani italienii se străduiesc să nu fumeze în restaurante

În urmă cu zece ani a fost introdusă in Italia legea "Sirchia", prin care se interzicea fumatul în spațiile închise, în special în restaurante.

În această perioadă numarul fumătorilor din Peninsula s-a micșorat de la 23,8% la 19,5%, potrivit datelor furnizate de Institutul național de statistica din Italia. Comercializarea tutunului a scăzut totodata cu aproximativ 25%.

Numai in 2% din 35.800 de controale făcute pe neașteptate de carabinieri în diverse tipuri de localuri publice in acești zece ani s-au descoperit persoane care fumau. Dar sunt și date negative: la nivel european, Italia a trecut de la a 8-a poziție la cea de-a 15-a în clasamentul țarilor europene implicate în lupta contra tutunului.

Amenzi între 30 și 150 de euro pentru țigări aruncate pe jos

Amenzi între 30 și 150 de euro pentru cine aruncă mucuri de țigări pe străzi.

Mai mult de atât, a fost aprobată și va intra în vigoare de la 1 Iulie 2015 o lege prin care în toată Italia, cine va arunca pe jos mucuri de țigări sau gumă de mestecat vor fi obligați să plătească amenzi cuprinse între 30 și 150 de euro.

Până atunci autoritățile italiene sunt nevoite să mărească numarul de coșuri de gunoi de pe străzi și din parcuri și să organizeze cât mai multe campanii de informare a cetățenilor cu privire la noile măsuri.

O parte din banii strânși de pe urma amenzilor din toate localitățile italiene va ajunge la Ministerul Mediului de la Roma, iar alta va rămâne la primării.

Amenzile vor fi aplicate de fortele de ordine, insa in marile orase precum Roma, Milano, Torino, Napoli sau Bologna va fi foarte greu să ții sub supraveghere atât cetățenii, cât și turiștii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău