Fumătorii sunt cu 80% mai predispuși să fie internați în spital și au o probabilitate semnificativ mai mare de deces din cauza COVID-19 decât nefumătorii (studiu)

  • 29 Septembrie 2021 11:05
Fumătorii sunt cu 80% mai predispuși să fie internați în spital și au o probabilitate semnificativ mai mare de deces din cauza COVID-19 decât nefumătorii (studiu)

Fumătorii sunt cu 80% mai predispuși să fie internați în spital și au o probabilitate semnificativ mai mare de deces din cauza COVID-19 decât nefumătorii, potrivit unui nou studiu, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Studiul, realizat de Universitatea Oxford, este primul de acest gen care se bazează atât pe date observaționale cât și pe date genetice referitoare la fumat și coronavirus. Până în prezent, au afirmat experții, au existat date contradictorii cu privire la măsura în care fumatul afectează riscul internării în spital din cauza COVID-19.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetători a analizat fișele medicale, rezultatele testelor COVID, datele privind internările în spital și certificatele de deces.

Studiul a fost publicat în revista Thorax.

În total, aproximativ 421.469 de persoane au fost incluse în cercetare.

Dintre acestea, 1.649 au fost testate pozitiv la COVID, 968 au fost internate în spital în legătură cu coronavirusul și 444 de persoane au murit din cauza COVID-19.

Majoritatea (59%) nu fumaseră niciodată, peste o treime (37%) erau foști fumători, iar 4% erau actuali fumători.

Dintre actualii fumători, majoritatea (71%) fumau între una și 19 țigări pe zi, în timp ce 29% fumau 20 sau mai multe țigări pe zi.

Rezultatele au arătat că, prin comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată, actualii fumători prezentau un risc cu 80% mai mare de internare din cauza COVID-19. La cei care fumau între una și nouă țigări pe zi riscul de deces din cauza COVID-19 se dubla, în timp ce persoanele care fumau între 10 și 19 țigări pe zi erau de aproape șase ori mai predispuse să moară din cauza coronavirusului.

Analiza genetică a arătat că printre persoanele mai predispuse genetic să fumeze a existat un risc mai mare de infectare cu COVID-19 și internare în spital.

Autorii studiului au concluzionat că "rezultatele din două abordări analitice demonstrează un efect cauzal al fumatului asupra riscului de severitate a bolii COVID-19".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău