Fugarul căutat pentru frauda de 4,5 miliarde din Malaezia ar fi încercat să cumpere un "pașaport de aur" în UE

  • 03 Februarie 2021 16:17
Fugarul căutat pentru frauda de 4,5 miliarde din Malaezia ar fi încercat să cumpere un

Un fugar malaezian, acuzat că ar fi implicat într-o fraudă de 4,5 miliarde de dolari, a încercat să-și cumpere un "pașaport de aur", care i-ar fi permis acces nerestricționat în Uniunea Europeană, se arată într-un raport comun OCCRP (Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției) și Sarawak Report, o publicație de investigații din Malaezia, scrie Digi24.ro

Potrivit raportului citat de publicația The Guardian, Jho Low, acuzat că ar implicat în furtul sumei uriașe din banii statului malaezian și a cetățenilor săi, a apelat la o companie de brokeraj denumită Henley & Partners pentru a-l ajuta să-și cumpere cetățenia cipriotă.

Ciprul este una dintre țările Uniunii Europene care folosește o practică denumită "cetățenia prin investiții". Astfel, o persoană care realizează investiții sau cumpără obligațiuni guvernamentale poate obține o viză sau un pașaport al statului cipriot.

"Cetățenia prin investiții" este foarte controversată, în mare parte din cauza faptului că pașaportul unui stat membru UE îi acordă purtătorului acces nerestricționat și în celelalte state UE. Această practică s-a dovedit a fi atractivă pentru persoane cu risc ridicat, precum politicienți corupți din țări unde legea este slab aplicată sau infractori.

Potrivit raportului, Low a semnat un contract cu Henley & Partners în 2015, pentru a fi ajutat să achiziționeze cetățenia cipriotă. Compania de brokeraj a negat anterior orice legătură cu Low, un purtător de cuvânt declarând că Low a fost respins în calitate de client, pentru că nu a trecut de verificările interne. Cu toate acestea, Henley & Partners l-a recomendat pe Low unei alte agenții. Facturile văzute de reporteri arată că Henley a facturat alte companii cipriote pentru activități legate de cererea lui Low pentru un "pașaport de aur".Totodată, reporterii celor două organizații media au obținut email-uri în care șeful biroului Henley din Cipru coresponda direct cu Low și îi explica pașii necesari pentru a investi 6 milioane de euro într-o proprietate, în cadrul procesului de aplicare pentru "pașaportul de aur".

Un purtător de cuvând al firmei de brokeraj a declarat reporterilor "că Henley & Partners este convinsă că nu a greșit cu nimic", dar a recunoscut că "poate anumiți angajați implicați nu au lucrat în echipă, nu au aderat la noile proceduri sau nu au judecat corespunzător interacțiunile cu partenerii din domeniul imobiliar".

Low, despre care se bănuia că se află în China, a negat întotdeauna faptele de care este acuzat. Cu toate acestea, dezvăluirea faptului că a încercat să cumpere un pașaport cipriot va aduce noi critici acestei practici.

Anul trecut, Cipru a suspendat programul după ce un jurnalist Al Jazeera a filmat cu camera ascunsă câțiva parlamentari ciprioți în timp ce acceptau să ajute un infractor fictiv din China să-și cumpere accesul în țară.

În octombrie 2020, Comisia Europeană a lansat acțiuni în instanță împotriva statelor Cipru și Malta - care desfășoară propria variantă a "pașaportului de aur" - argumentând că aceste programe devalorizează conceptul de cetățenie europeană, acordând pașapoarte unor oameni fără nicio legătură cu țările emitente.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău