Fructele din R.Moldova au ajuns pe o nouă piață importantă din UE

  • 22 Iulie 2019 09:23
Fructele din R.Moldova au ajuns pe o nouă piață importantă din UE

Primul lot de probă, de caise și cireșe, livrat de către două companii din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, a ajuns, în această săptămână, în Germania. Fructele au fost importate de către o cooperativă, organizație specializată în achiziția, procesarea, comercializarea fructelor și legumelor proaspete, cu o cifră anuală de afaceri de peste 60 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane de euro constituie comerțul cu prune și cireșe, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Iurie Fală, directorul executiv al Asociației "Moldova Fruct", pentru ca exportul să fie posibil, a fost nevoie de mai mult timp, astfel încât pe parcursul unui an s-au dus tratative cu cooperativa din Germania. „Piața din Germania este o piață importantă pentru producătorii din Republica Moldova, astfel  ne-am concentrat asupra identificării unui grup care ar fi interesat să importe fructe autohtone. După o perioadă în care am discutat mai mult telefonic, reprezentanții Cooperativei OGA/OGV NORDBADEN EG -BRUCHSAL au venit în Moldova și au vizitat mai mulți membri ai Asociației "Moldova Fruct", unde au văzut produsele, condițiile de păstrare, ambalajele, sortimentul. Totodată, s-a discutat și despre cerințele și parametrii de calitate, cantitatea de reziduuri maxim admisibilă”, a explicat Iurie Fală.

Cele două companii autohtone și-au propus să producă fructe de calitate, pentru că aspectul comercial al acestora contează foarte mult, să respecte tehnologia de producție. „Ca urmare, pe 15 iulie, cireșele și caisele moldovenești au ajuns în rețelele de comercializare din Germania. Administrația cooperativei ne-a spus că fructele noastre sunt foarte bune. A fost expediat un tir cu șase tone de cireșe și 2,5 tone de caise", susține directorul executiv al Asociației "Moldova Fruct".

Iurie Fală a îndemnat producătorii din țară să identifice potențialii clienți și să stabilească un parteneriat de durată, să nu le fie frică de experiențe și piețe noi. Germania este o piață destul de deschisă pentru cireșe, prune și caise moldovenești, cu condiția să fie de calitate.

Această experiență este rezultatul unui program de diversificare a piețelor pentru companiile autohtone întreprinsă de APEF „Moldova Fruct” cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID)/Agricultura Performantă în Moldova.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
36,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Arhivă Radio Chișinău