Fructele din regiunea transnistreană, pe piețele din România și Polonia

  • 20 Noiembrie 2021 19:48
Fructele din regiunea transnistreană, pe piețele din România și Polonia

Peste 40 de tone de prune din regiunea transnistreană a R. Moldova au ajuns pe piața din România, grație unei colaborări dintre producătorii și exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, scrie infoprut.ro.  

Această colaborare a fost posibilă datorită proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu asistența  financiară a Suediei și Marii Britanii, precizează sursa citată

În cadrul acestuia, producătorii și exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului și-au dezvoltat capacitățile de export pentru a cuceri piețe alternative, cum ar fi cele din UE. Astfel, membrii asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct au participat la un șir de activități de instruire și schimb de experiență, dar și la expoziții internaționale unde au promovat în comun fructele din Republica Moldova.

Ulterior, în urma unei colaborări cu companiile „Mialex Nord” de pe malul drept, Polius Agro – o întreprindere din stânga Nistrului, a reușit să exporte prune în România și struguri în Polonia.

Exportatorul de pe malul drept ne-a oferit sprijin la înregistrarea companiei și efectuarea tuturor procedurilor pentru a reuși să ajungem cu fructele noastre pe piața UE. Conlucrarea a fost la nivel practic și aplicativ: Mialex Nord ne-a ajutat și asistat informativ și logistic, astfel încât compania noastră a fost înregistrată în calitate de exportator pe malul drept”, a specificat Eugen Bojco, producător și exportator de fructe de pe malul stâng.

Potrivit sursei citate, astfel în acest an s-au vândut 40 de tone de prune pe piața din România, ceea ce reprezintă „un rezultat bun pentru început”. „Nu știm cum va fi anul următor și ce prețuri se vor oferi pe piața Federației Ruse unde vindem cea mai mare parte a fructelor, iată de ce dorim să diversificăm piața de desfacere”, a mai adăugat antreprenorul.

Menționăm că un producător de fructe din regiunea transnistreană poate să facă export în țările UE, doar dacă compania lui este înregistrată conform legislației Republicii Moldova, atât la Agenția de Servicii Publice, cât și la instituții cum ar fi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău