Frontiera din Crimeea a fost deschisă pentru 46 de persoane care au nevoie urgentă de ajutor medical

  • 11 Septembrie 2018 18:30
Frontiera din Crimeea a fost deschisă pentru 46 de persoane care au nevoie urgentă de ajutor medical

Chiar dacă, oficial, granița dintre Peninsula Crimeea și Ucraina este închisă, ca urmare a crizei ecologice din orașul Armiansk, poliția ucraineană de frontieră a deschis granița pentru ca 46 de persoane să intre în Ucraina și să primească tratament medical în urma expunerii la substanțele toxice.

Persoanele, majoritatea bătrâni, mamei cu copii și locuitori cu dizabilități, au trecut în Ucraina în ultimele trei zile pe la punctul de demarcație teritorială Kalanchak, a declarat șeful grănicerilor din regiunea Herson, Ivan Șevțov, potrivit UAWire, care citează Radio Hromadske.

De altfel, ambulanțele sunt pregătite să transporte oricând persoane care cer ajutor medical la punctele Kalanchak și Chaplynka.

Krîmski Titan, gigantul industrial din Crimeea, și-a sistat complet activitatea după criza ecologică provocată de iazul de deșeuri al uzinei.

Presa din Ucraina scrie că norii infestați de dioxid de sulf ar fi ajuns din Armiansk, nucleul de toxicitate, până regiunea Herson.

Până acum, 41 de grăniceri ucraineni, de pe linia demarcație teritorială cu Peninsula Crimeea, în apropiere de Armiansk, au avut nevoie de intervenție medicală în urma expunerii la pulberea toxică din aer, dintre care 5 au fost spitalizați de urgență.

Anterior, circa 4.000 de persoane au fost evacuate din Crimeea către centre de îngrijire.

Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a lua copiii afectați de accidentul ecologic pentru a-i trata, însă administrația rusească din Crimeea – care nu dispune de aceeași infrastructură de sănătate precum capitala Ucrainei – au refuzat oferta.

În ultimele două săptămâni, localnicii s-au plâns de un miros înțepător în atmosferă și de probleme respiratorii. Au existat și relatări despre apariția unor pete uleioase pe mașini sau depozite de culoare maronie.

Autoritățile locale sunt acuzate că ar fi încercat să mușamalizeze incidentul.

Sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău