Frontex: UE ar trebui să se pregătească și pentru alte crize cauzate de migranți

  • 17 Noiembrie 2021 19:45
Frontex: UE ar trebui să se pregătească și pentru alte crize cauzate de migranți

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru alte crize cauzate de migranți, asemănătoare celor de la frontierele dintre Grecia și Turcia și dintre Polonia și Belarus, a avertizat miercuri directorul Agenției europene pentru poliția de frontieră și garda de coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Leggeri a spus că Frontex lucrează cu autoritățile poloneze în vederea organizării repatrierii a 1.700 de migranți către Irak, cu zboruri charter, în săptămânile următoare.

''Nu este prima dată când Uniunea Europeană se confruntă cu tentative de, să îl numim șantaj, șantaj geopolitic, să o numim amenințare hibridă'', a declarat Fabrice Leggeri într-un interviu acordat agenției de presă franceze.

În opinia șefului Frontex, situația actuală este asemănătoare celei din februarie 2020 atunci când Grecia a încercat să blocheze zeci de mii de migranți pe care Turcia îi lăsase în mod intenționat să treacă.

''Asta trebuie să deschidă ochii tuturor celor care încă nu au înțeles că fluxurile migratorii pot fi instrumentalizate în scopuri politice, împotriva Uniunii Europene, pentru a obține ceva în acest negoț'', a subliniat el.

Deși nu este direct implicată la frontiera polono-belarusă, nefiind invitată de Varșovia, Frontex are desfășurați 100 de polițiști de frontieră și 40 de vehicule la granița dintre Lituania și Belarus.

Fabrice Leggeri a precizat că Frontex lucrează cu autoritățile poloneze și UE pentru a obține autorizarea necesară din partea Irakului, în scopul organizării unor zboruri charter pentru repatrieri.

Câteva mii de migranți se găsesc în prezent la frontiera dintre Polonia și Belarus, din care un grup de aproape 1.800 de persoane se află în apropierea punctului de trecere a frontierei Bruzghi-Kuznica.

Uniunea Europeană îl acuză pe Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, și Polonia, Lituania și Letonia - state membre ale UE -, pe de altă parte. Această creștere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancțiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului și alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziția belarusă și de Occident.

Potrivit șefului Frontex, Polonia a desfășurat 25.000 de soldați și polițiști de frontieră în regiune, precum și câteva mii de polițiști.

Frontex a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE și este prima agenție europeană ale cărei membre, poliția de frontieră și garda de coastă, dispun de uniformă proprie. Efectivele agenției ar urma să ajungă la 10.000 de membri până în 2027, față de 2.200 în prezent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău