Front de unitate la Kiev: Alături de Zelenski, președinții Poloniei și țărilor baltice au denunțat “terorismul” și “crimele de război brutale” ale Rusiei

  • 14 Aprilie 2022 10:16
Front de unitate la Kiev: Alături de Zelenski, președinții Poloniei și țărilor baltice au denunțat “terorismul” și “crimele de război brutale” ale Rusiei

Președintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Kiev, a declarat miercuri că Rusia nu duce un simplu război în Ucraina, ci se face vinovată de terorism și cruzime, transmit AFP și Reuters.

“Acesta nu este un război, este terorism. Dacă cineva trimite avioane și soldați să bombardeze zone rezidențiale și să omoare civili nu este război”, a spus președintele polonez la o conferință de presă comună cu omologii săi ucrainean, leton, lituanian și estonian.

“Este cruzime, banditism, terorism”, a subliniat șeful statului polonez, care consideră că aceasta este “fața agresiunii ruse împotriva Ucrainei pe care nu va trebui să o acceptăm niciodată”, relatează Agerpres.

Andrzej Duda și cei trei președinți baltici au fost primiți la Kiev de Volodimir Zelenski pentru un prânz de lucru după o deplasare la Borodianka, un orășel din apropierea capitalei bombardat și distrus de soldații ruși, pe care președintele lituanian Gitanas Nauseda l-a descris ca “impregnat de durere și suferință” în urma unor “crime de război brutale”.

“Este un loc în care am văzut partea întunecată a umanității. Astfel de atrocități pot fi comise doar de zombi, nu de oameni”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda în cadrul aceleași conferințe de presă, notează CaleaEuropeana.ro

Nauseda și omologii săi polonez Andrzej Duda, estonian Alar Karis și leton Egils Levits au luat împreună trenul spre Ucraina, cu obiectivul de a-l sprijini pe președintele Volodimir Zelenski “într-un moment decisiv pentru această țară”, declarase președinția poloneză miercuri dimineață.

“Am văzut cu ochii noștri atrocitățile comise de ruși în Ucraina, nu departe de Kiev, și nu există nicio îndoială că aceștia au comis crime de război și că trebuie trași la răspundere”, a adăugat omologul său leton, Egils Levits.

Înainte de a începe călătoria spre Kiev, cei patru șefi de stat s-au întâlnit marți seară în apropierea graniței cu Ucraina, la Rzeszow, în sud-estul Poloniei, într-un summit special menit să exprime solidaritatea cu Ucraina.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că plănuise să meargă în Ucraina alături de cei patru șefi de stat, dar a fost respins de guvernul ucrainean.

Președintele Zelenski a declarat miercuri că nu a primit o cerere oficială din partea Berlinului pentru o astfel de vizită și a spus că preferă să rămână “printre cei care ne susțin cu adevărat, printre prieteni adevărați”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău