Fregata militară rusă „Amiral Gorșkov'' a acostat în Africa de Sud pentru exerciții navale controversate

  • 14 Februarie 09:03
Fregata militară rusă „Amiral Gorșkov'' a acostat în Africa de Sud pentru exerciții navale controversate

Fregata militară rusă „Amiral Gorșkov” a acostat luni, 13 februarie, la Cape Town, în vederea unor exerciții navale comune în largul coastelor sud-africane, a anunțat Consulatul general al Rusiei în Africa de Sud, în timp ce acest antrenament a stârnit critici virulente din partea opoziției sud-africane, informează marți, 14 februarie, transmite Agerpres.

Pretoria a adoptat o poziție neutră de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, refuzând să se ralieze apelurilor Occidentului de a condamna Moscova.

Consulatul rus la Cape Town a postat luni, 13 februarie, pe contul său de Twitter o fotografie a navei în portul orașului de coastă, precizând că aceasta este în drum spre Durban (sud-est). Peste 350 de militari sud-africani ar urma să participe la antrenamentele prevăzute să aibă loc în largul acestui cel mai mare port din regiune.

Aceste exerciții militare au fost criticate virulent de opoziția din Africa de Sud.

„Această navă va naviga spre Marea Neagră și va participa la invazia asupra Ucrainei", a declarat Kobus Marais, membru al Alianței Democratice (DA), primului partid de opoziție din parlament. "Africa de Sud ar putea fi foarte ușor considerată drept complice la aceste crime de război", a atenționat el, reproșând guvernului sud-african că se lasă "angrenat în propaganda Rusiei".

Contactate de AFP, consulatul și ambasada Rusiei în Africa de Sud nu au dorit să facă vreun comentariu.

Șeful diplomației europene Josep Borrell, care a întreprins o vizită la Pretoria luna trecută, a evocat "lucruri iritante" cu privire la relațiile strânse dintre Africa de Sud și Rusia, în plin război rus contra Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău