Freedom House | Încrederea în mass-media este în scădere

  • 06 Aprilie 2017 11:29
Freedom House | Încrederea în mass-media este în scădere

Deși rămâne unul dintre pilonii cei mai influenți în societatea moldovenească, încrederea în mass-media este în scădere. Acest fapt este generat de concentrarea mijloacelor de informare în masă în mâinile unor proprietari care sunt și politicieni.

Peste 80% din posturile de televiziune sunt deținute de către politicieni sau de persoane apropiate de partidele politice din Moldova. Concluziile se regăsesc în Raportul Freedom House „Națiunile în tranziție”, pentru anul 2017, care a fost dat publicității miercuri, 5 aprilie, scrie portalul media-azi.md, citat de IPN.

Studiul analizează situația din 29 de țări post-comuniste din Europa Centrală până în Asia Centrală având la bază șapte indicatori principali: Guvernare democratică la nivel național, Proces electoral, Societate civilă, Mass-media independentă, Guvernare democratică la nivel local, Cadrul și independența justiției, Corupția. Scara de apreciere este de la 1 la 7, unde 1 înseamnă cea mai bună situație, iar 7 – cea mai proastă.

Indicatorul mass-media independentă în cazul Republicii Moldova este sub indicele pe țară, constituind 5 puncte. Ucraina și Georgia au și la acest compartiment rezultate mai bune – câte 4 puncte.

Printre alte probleme din domeniul media, raportul atrage atenția asupra faptului că actualul Cod al Audiovizualului este depășit. A fost modificat de 64 de ori în cei zece ani de când legea este în vigoare. În iulie 2016, Parlamentul a votat în cele din urmă, în prima lectură, un nou proiect de cod, care necesită însă să fie actualizat, deoarece a fost elaborat încă în anul 2011 și nu include prevederi care s-ar referi la digitalizare, publicitate, combaterea propagandei etc.

Raportul Freedom House se referă și la comportamentul mass-media în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, când o bună parte a presei nu a reușit să ofere cetățenilor informații corecte. Manipularea și dezinformarea opiniei publice prin intermediul canalelor de televiziune deținute sau controlate de politicieni au influențat de asemenea scorul de 5 puncte acordat mass-mediei din Republica Moldova.

Republica Moldova a obținut un scor general acumulat de 4.93 în Raportul Freedom House „Națiunile în tranziție”, acumulând un punctaj mai mic față de rezultatul din anul precedent (4.89). A cedat în fața Ucrainei și Georgiei, care au un scor de câte 4.61 puncte, dar depășind alte state ex-sovietice, cum ar fi Rusia (6.67 puncte), Belarus (6.61 puncte), Armenia (5.39 puncte).

„Națiunile în Tranziție” este un proiect de cercetare al Freedom House privind evoluțiile democratice în 29 de țări foste comuniste din Europa Centrală până în Asia Centrală. Prezentul raport pe țară a fost elaborat de cercetătorul Victor Gotișan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău