Frauda bancară: Apelul ONG-urilor către reprezentanții Delegației UE la Chișinău
-
15 August 2016 14:51
Organizațiile neguvernamentale semnatare ale unui apel public privind inițierea unei investigații internaționale a mega-fraudei din sistemul bancar vor înmâna astăzi documentul reprezentanților Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
Mai multe organizații neguvernamentale, semnatare a unui apel prin care cer inițierea unei investigații internaționale a fraudei de un miliard de dolari din sectorul financiar-bancar, au înmânat astăzi documentul reprezentanților Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
Oficialii europeni au menționat că vor studia cu grijă solicitarea ONG-urilor și vor insista în continuare pentru ca investigarea ”jafului secolului” să fie una corectă și echidistantă.
Reprezentanții ONG-urilor și-au exprimat îngrijorarea privind modalitatea în care este investigat furtul miliardului în urma căruia cetățenii țării au fost deposedați de bunuri publice în valoare de 13% din PIB.
În apel, societatea civilă menționează că, drept urmare a furtului miliardului, moneda națională a fost depreciată, au fost falimentate intenționat trei bănci și s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naționale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea națională.
Vicepreședintele Alianței Anticorupție, Valeriu Rusu, a menționat că situația e și mai gravă din considerentul că demnitarii de stat care au închis ochii la schemele de furt și spălare de bani nu au fost suspendați din funcții pentru asigurarea unei anchete obiective, nu au fost trași la răspundere, ba chiar au fost promovați sau decorați.
”În ultimii ani de independență Republica Moldova se confruntă cu un genocid total. Nu avem o economie liberă, ci una gestionată de oligarhi, la fel cum este gestionată întreaga țară. Am asistat la un focar de interese, chiar și atunci când în Parlament s-a încercat partajarea ministerelor. Alianța Anticorupție din Moldova susține apelul societății civile și cere crearea unei structuri de drept după exemplul Guadelupa, cu implicarea structurilor ONU, UE”, a declarat Valeriu Rusu.
La rîndul său, reprezentantul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Wicher Slagter, le-a mulțumit autorilor apelului și le-a dat asigurări că acestea vor fi studiate minuțios.
”Vom studia cu grijă aceste apeluri și vom informa colegii noștri. UE este foarte preocupată de investigarea furtului bancar care a fost avut loc în Moldova. UE cere în continuare autorităților de la Chișinău o investigație completă și imparțială în acest caz, dar și să prevină astfel de furturi pe viitor”, a declarat Wicher Slagter.
Printre semnatarii apelului se numără Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația de Politică Externă, Asociația Presei Independente, Centrul de Resurse Juridice, Asociația Micului Business, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Transparency International – Moldova și Uniunea organizațiilor invalizilor din Republica Moldova.