Fratele opozantului rus, Aleksei Navalnîi, eliberat după trei ani și jumătate de închisoare

  • 29 Iunie 2018 11:55
Fratele opozantului rus, Aleksei Navalnîi, eliberat după trei ani și jumătate de închisoare Meduza

Fratele opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost eliberat vineri, după ce a ispășit o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare într-un dosar pentru deturnare de fonduri, pe care el îl consideră motivat politic, informează AFP.

Îmbrăcat în negru, cu ochelari de soare, Oleg Navalnîi a ieșit din colonia penitenciară din satul Narâșkino, la mai mult de 300 de kilometri sud de Moscova, și-a îmbrățișat soția, apoi fratele, potrivit unui fotograf al AFP. În fața a circa 50 de susținători și jurnaliști care îl așteptau, el a declarat că se grăbește să ajungă acasă și să facă grătar.

La 30 decembrie 2014, justiția rusă l-a declarat vinovat pentru escrocherie și l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, în timp ce fratele său mai mic Oleg a primit aceeași pedeapsă, însă cu executare.

Opozantul a acuzat autoritățile ruse că au făcut din fratele lui "ostaticul" dorinței lor de a-i submina ambițiile politice. El a calificat mereu drept politic acest dosar de deturnare de fonduri în detrimentul unei filiale ruse a societății franceze de produse cosmetice Yves Rocher.

Aleksei Navalnîi (42 de ani) și-a intensificat în ultimele luni acțiunile menite să facă presiuni asupra Kremlinului, după ce a fost declarat ineligibil pentru alegerile prezidențiale din 18 martie, câștigate fără nicio surpriză de Vladimir Putin. Aceste manifestații au atras în special numeroși tineri, care distribuie intens pe rețelele sociale anchetele lui Navalnîi asupra corupției elitelor.

Aceste anchete l-au costat pe Aleksei Navalnîi mai multe perioade de detenție. În 14 iunie, el a fost eliberat după ce a ispășit 30 de zile de detenție pentru că a organizat o manifestație neautorizată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău