Franța vrea dovezi solide de implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal înainte de a susține guvernul britanic

  • 15 Martie 2018 08:05
Franța vrea dovezi solide de implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal înainte de a susține guvernul britanic

Franța a declarat miercuri că dorește dovezi solide în legătură cu implicarea Rusiei în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei) înainte de a lua orice măsură în semn de solidaritate cu guvernul britanic, relatează Reuters.

Spre deosebire de cancelarul german Angela Merkel și președintele american Donald Trump, care i-au dat asigurări premierului Theresa May că sprijină poziția guvernului britanic cu privire la posibila implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal, președintele Emmanuel Macron și alți oficiali francezi au refuzat să facă referire la Rusia.

După ce inițial Franța a condamnat atacul cu agent neurotoxic împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia și și-a exprimat marți solidaritatea cu Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a declarat miercuri că este prematur ca Parisul să decidă dacă trebuie luate măsuri.

„Nu facem politică fantezistă. Odată ce elementele sunt dovedite, atunci va veni timpul să luăm deciziile necesare”, a spus Griveaux în cadrul unei conferințe de presă, la scurt timp după ce premierul britanic Theresa May a anunțat că Londra va expulza 23 de diplomați ruși și își suspendă contactele bilaterale cu Moscova.

Deși s-a referit la atac ca fiind „o acțiune foarte gravă” împotriva unui aliat strategic, Griveaux a spus că Franța așteaptă „concluziile definitive” și dovezi care să arate că 'faptele sunt complet adevărate' înainte de a adopta o poziție în acest caz.

Reacția Franței contrastează cu cea a aliaților săi, însă este în concordanță cu eforturile lui Macron de la preluarea mandatului de a pune bazele unei noi relații cu Vladimir Putin. Macron și-a exprimat intenția de a avea un dialog privat mai degrabă decât o confruntare directă cu Putin, încercând în același timp să promoveze o consolidare a relațiilor de afaceri și culturale între cele două țări, în pofida sancțiunilor existente ale Uniunii Europene împotriva Moscovei.

Sursa: Agerpress

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău