Franța vrea blocarea monedei digitale Libra de la Facebook

  • 12 Septembrie 2019 15:51
Franța vrea blocarea monedei digitale Libra de la Facebook

Franța a anunțat că va bloca dezvoltarea monedei digitale Libra de la Facebook în Europa deoarece amenință "suveranitatea monetară" a guvernelor, transmite BBC, potrivit Agerpres.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Libra prezintă riscuri financiare și s-ar putea înregistra abuzuri din cauza ei. Totuși, el nu a clarificat cum Franța va putea păstra Libra în afara celor 28 de state ale UE.

În luna iunie a acestui an, Facebook a anunțat că intenționează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăților digitale. Facebook susține că Libra va fi susținută de active reale, precum depozite bancare și obligațiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin.

Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate și scepticism.

Vorbind despre Libra la o reuniune a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Le Maire a declarat: "Această eventuală privatizare a monedei conține riscuri legate de abuzul poziției dominante, riscuri față de suveranitate și riscuri pentru consumatori și companii".

Ministrul francez de Finanțe a explicat că este în legătură atât cu actualul cât și cu viitorul președinte al BCE în vederea înființării unei "monede digitale publice" sub egida instituțiilor financiare internaționale.

"Libra reprezintă de asemenea un risc sistemic din momentul în care ai două miliarde de utilizatori. Orice deficiență de funcționare a acestei monede, de gestionare a rezervelor sale ar putea crea întreruperi financiare considerabile. Toate aceste temeri legate de Libra sunt serioase. prin urmare, vrea să spun cu toată claritatea: în aceste condiții nu putem autoriza dezvoltarea libra pe pământ european", a declarat Le Maire.

Libra, care este susținută de procesatorii de plăți Visa și Mastercard, precum și de companiile de ridesharing Lyft și Uber, ar urma să se lanseze anul viitor.

Și Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, a avertizat săptămâna trecută că o acceptare largă a Libra ar putea submina capacitatea Băncii Centrale Europene de a stabili politica monetară, ceea ce reprezintă un risc potențial pentru blocul comunitar.

"În funcție de nivelul de acceptare a Libra și de locul ocupat de euro în coșul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziției de lichiditate a băncilor din zona euro și submina rolul internațional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, la o conferință organizată luni la Frankfurt.

Până acum, marile bănci centrale s-au abținut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eșuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru și după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Însă guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franța și Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aștepte la o mulțime de întrebări din partea autorităților de reglementare cu privire la Libra.

"Trebuie să fie sigură, altfel nu se va concretiza. Noi, Rezerva Federală, toate marile bănci și organisme de supervizare mondială, vom avea o supervizare directă", a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Aceste declarații vin în contextul în care rețeaua Facebook face obiectul mai multor anchete la nivel mondial cu privire la protecția datelor utilizatorilor săi, conținutul fals al informațiilor pe care le poate vehicula și restricționarea libertății de exprimare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău