Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000 în primul trimestru al anului 2025

  • 08 Octombrie 19:40
Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000 în primul trimestru al anului 2025

Avioanele de luptă Mirage 2000-5 pe care Franța intenționează să le furnizeze Ucrainei vor fi livrate în primul trimestru al lui 2025, timpul necesar pentru a modifica aparatele și a forma piloți și mecanici, a anunțat astăzi, 8 octombrie, ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, informează AFP, transmite Agerpres.

Numărul avioanelor ce vor fi livrate, în prezent, în serviciul forțelor aeriene franceze, nu a fost precizat.

Echipate pentru luptă aeriană, aparatele Mirage 2000-5 care vor zbura sub culorile ucrainene trebuie întâi să fie dotate cu „noi echipamente”, afirmă ministrul francez pe rețeaua socială X. Este vorba de echipamente de „luptă aer-sol” pentru a întreprinde operațiuni de lovituri aeriene și de „apărare anti-război electronic” pentru a rezista puternicului bruiaj rus, a precizat el.

Aceste echipamente vor fi adăugate la baza aeriană din Cazaux, sud-vestul Franței, în timp ce piloții și mecanicii ce vor opera aceste avioane sunt formați la baza din Nancy, în estul Franței.

Formarea de piloți și mecanici ucraineni continuă”, potrivit lui Lecornu.

Ucraina, care face obiectul unor constante bombardamente ruse ce vizează în special infrastructurile sale energetice, cere în mod insistent mai multe mijloace de apărare aeriană și avioane de luptă.

Mai multe țări dotate cu avioane de luptă americane F-16 au furnizat deja Kievului astfel de aparate, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron anunțase în iunie intenția sa de a face același lucru cu aparate Mirage 2000.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău