Franța | Suspectul reținut după explozia de la Lyon, un individ ''închis în sine'' și nu prea ''vorbăreț''

  • 28 Mai 2019 15:12
Franța | Suspectul reținut după explozia de la Lyon, un individ ''închis în sine'' și nu prea ''vorbăreț''

Suspectul reținut după explozia unui colet-capcană vineri, la Lyon, soldată cu 13 răniți, este un individ "închis în sine" și nu prea "vorbăreț", iar motivația sa rămâne neclară, a doua zi după ce a fost arestat, relatează marți AFP.

Ministrul de interne francez Christophe Castaner s-a declarat convins că autorul atacului de la Lyon, primul de acest gen din orașul din estul Franței, este chiar suspectul reținut luni, Mohamed Hichem M., un algerian în vârstă de 24 de ani.

ADN-ul prelevat de pe punga de hârtie în care se aflau șuruburi, bile de metal, un circuit și o telecomandă pare să corespundă cu al suspectului, deși încă nu există rezultate definitive, a menționat o sursă apropiată de dosar.

Un vecin din Oullins, o suburbie a Lyonului, unde locuia tânărul, l-a descris totuși ca fiind "mai curând agreabil, serviabil, mereu surâzător" și mare amator de sport.

Un alt vecin de palier a relatat că acesta "pleca în fiecare dimineață la așa-zise treburi, dar nu știam că nu lucrează".

Mohamed Hichem M., oficial "fără activitate", se prezintă pe rețeaua LinkedIn ca programator și student la universitatea Es Senia din Oran, Algeria. Ministrul francez de interne a precizat că tânărul a avut vize de ședere pe termen scurt și a depus cerere pentru viză de studiu, dar nu a obținut-o.

Nu există deocamdată niciun indiciu privind eventuala motivație a atacului, dacă a existat intenția de a ucide sau dacă poate fi vorba de pista radicalizării.

Explozia a creat o vie emoție la Lyon, scutit până acum de asemenea atacuri.

Vineri, în jurul orei locale 17.30, un tânăr cu o bicicletă electrică, cu cască și ochelari de soare, a plasat în fața unei brutării pe o stradă pietonală din oraș o pungă de hârtie în care se aflau potențialele elemente explozive. Anchetatorii au ajuns la Mohamed Hichem M. datorită sistemului local de videoprotecție, datelor de telefonie și unor achiziții făcute de acesta pe internet.

Suspectul nu a opus rezistență la reținerea sa de Brigada de căutare și intervenție, luni, când cobora dintr-un autobuz la Lyon. În scurt timp, au fost arestați preventiv și mama sa, tatăl său și un alt apropiat.

Franța a cunoscut din 2015 un val de atentate jihadiste fără precedent, soldate în total cu 251 de morți, cel mai recent fiind cel de la Strasbourg din 11 decembrie 2018, în care au murit cinci oameni și alți 10 au fost răniți.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău