Franța speră să vaccineze cu a treia doză 18 milioane de persoane până la începutul anului viitor

  • 31 August 2021 19:20
Franța speră să vaccineze cu a treia doză 18 milioane de persoane până la începutul anului viitor

Franța și-a stabilit ca obiectiv să vaccineze cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19 circa 18 milioane de persoane până la începutul anului viitor, a anunțat marți un responsabil al Ministerului Sănătății francez, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Autoritățile sanitare franceze au decis săptămâna trecută administrarea acestei doze de consolidare persoanelor cu vârste de la 65 de ani în sus și celor cu condiții medicale preexistente.

''Vorbim de circa 18 milioane de persoane care în prezent sunt eligibile pentru a treia doză. Sperăm ca aproximativ 12,4 milioane să primească această doză până la sfârșitul anului și ceilalți la începutul anului viitor'', a precizat oficialul citat.

Conform datelor guvernului de la Paris, 72% din populația Franței a primit până pe 30 august cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19. Puțin peste 65% dintre francezi au primit ambele doze sau o doză după ce au fost diagnosticați cu COVID-19.

Al patrulea val al pandemiei se estompează în Franța, unde accesul în restaurante, baruri, la evenimentele sportive, în marile mall-uri sau în mijloacele de transport pe distanțe lungi și în alte spații este permis numai pe baza certificatului sanitar COVID-19. În acest timp, autoritățile sunt preocupate de evoluția situației sanitare după redeschiderea școlilor.

Nu există în prezent un consens științific în rândul cercetărilor și organismelor medicale internaționale cu privire la necesitatea unei doze de consolidare de vaccin anti-COVID-19, dar mai multe state - printre care SUA, Israel, Germania, Franța, Austria - au autorizat deja administrarea acestei a treia doze în cazul persoanelor vârstnice și al celor cu sisteme imunitare slăbite.

Principala agenție sanitară federală din SUA, Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), a anunțat săptămâna trecută că eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultând în urma unui studiu realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale din șase state ale SUA.

CDC menționează că scăderea eficacității celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci și al scăderii în timp a nivelului protecției, acesta din urmă fiind și motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus, nu este de acord cu administrarea dozei de consolidare, el considerând că dozele disponibile ar trebui mai degrabă să fie livrate statelor sărace rămase în urmă în campaniile de vaccinare.

În schimb, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a părut să exprime luni o altă opinie față de cea a directorului general al organizației, el afirmând că doza de consolidare este o modalitate de a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău