Franța și Regatul Unit, poziții contradictorii în disputa diplomatică privind drepturile de pescuit post-BREXIT după discuțiile dintre Emmanuel Macron și Boris Johnson

  • 01 Noiembrie 2021 12:21
Franța și Regatul Unit, poziții contradictorii în disputa diplomatică privind drepturile de pescuit post-BREXIT după discuțiile dintre Emmanuel Macron și Boris Johnson

Marea Britanie și Franța au rămas duminică în dezacord în ceea ce privește disputa diplomatică din ce în ce mai profundă privind drepturile de pescuit post-Brexit, ambele țări afirmând că revine celeilalte părți sarcina de a găsi o soluție, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Președintele francez Emmanuel Macron și Boris Johnson, prim-ministrul britanic, au avut o discuție tête-à-tête de 30 de minute în marja summitului G20 de la Roma, însă Downing Street și Palatul Elysée au publicat declarații contradictorii cu privire la această întâlnire.

Tensiunile legate de drepturile de pescuit mocnesc de luni de zile, după ce Marea Britanie nu a reușit să elibereze autorizații pentru ca unele ambarcațiuni franceze de mici dimensiuni să pescuiască în apele britanice în cadrul acordului Brexit.

Parisul a anunțat miercurea trecută că va spori controalele vamale și sanitare asupra mărfurilor, va face verificări mai stricte ale camioanelor care intră și ies din Franța și va interzice traulerelor să își debarce capturile în porturile franceze dacă disputa nu va fi rezolvată până marți, 2 noiembrie.

„Mingea este în terenul Marii Britanii”, a declarat Macron la o conferință de presă în marja summitului G20 de la Roma, precizând că se vor aplica măsuri de retorsiune dacă Londra nu acceptă pașii de dezescaladare propuși de Paris.

„Le-am făcut o propunere. Și astfel, dacă britanicii continuă să vorbească și să se comporte ca și cum nu ar dori să ajungă la un acord, care a fost semnat, și nu încep să cedeze, atunci va fi regretabil. Dar nu putem să nu reacționăm și să luăm apărarea pescarilor noștri”, a precizat președintele Franței, citat de BBC.

Oficialii francezi au mai declarat  în cursul zilei de duminică că liderii vor lucra la „măsuri practice” în „următoarele zile” pentru a promova o dezescaladare a disputei privind pescuitul.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că „depinde de Franța să decidă dacă dorește să se îndepărteze de amenințările profund îngrijorătoare”.

Premierul britanic Boris Johnson i-a comunicat lui Macron că speră că Franța „va detensiona această retorică și își va retrage amenințările” de a impune controale mai stricte la frontieră, a precizat Downing Street.

Johnson a criticat, de asemenea, Franța pentru o scrisoare oficială a premierului francez Jean Castex către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care a fost dezvăluită în presă și pe care Cabinetul din Downing Street a interpretat-o ca susținând că „Marea Britanie ar trebui să fie pedepsită pentru că a părăsit UE”.

În respectiva scrisoare, Castex cere UE să ia măsuri suplimentare în disputa privind pescuitul, acționând „în mod ferm, unitar și proporțional”. „Trebuie să arătăm clar că respectarea acordurilor anterioare nu este negociabilă și că ieșirea din UE provoacă mai multe daune decât rămânerea în UE”, a scris premierul francez.

De cealaltă parte, oficialii de la Whitehall au sugerat că scrisoarea a „distrus orice încredere” între Marea Britanie și Franța, unul dintre aceștia  descriind-o drept „o scrisoare punitivă”.

De asemenea, în cadrul unei conferințe de presă la Roma, Johnson a declarat că a fost „nedumerit” de scrisoarea lui Castex. „Nu cred că este compatibilă nici cu spiritul, nici cu litera Acordului de Retragere cu privire la Acordul de Comerț și Cooperare [TCA]”, a subliniat liderul britanic.

Într-un interviu acordat vineri cotidianului Financial Times, Macron a avertizat că reputația internațională a Regatului Unit este în joc în disputa privind drepturile de pescuit și a avertizat că alte națiuni urmăresc cu atenție.

„Nu înțelegeți greșit, nu este vorba doar de europeni, ci de toți partenerii lor”, a spus Macron. “Pentru că atunci când petreci ani de zile negociind un tratat și apoi, câteva luni mai târziu, faci contrariul a ceea ce s-a decis în privința aspectelor care îți convin cel mai puțin, nu este un mare semn al credibilității tale.”

Sâmbătă, lordul David Frost, ministrul pentru Brexit al lui Johnson, a declarat pe Twitter că Marea Britanie va lansa o procedură de soluționare a litigiilor dacă Franța va pune în aplicare controale suplimentare pe navele de pescuit și la frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău