Franța și mai multe state europene, inclusiv România, cer includerea energiei nucleare pe lista investițiilor „verzi”

  • 11 Octombrie 2021 17:17
Franța și mai multe state europene, inclusiv România, cer includerea energiei nucleare pe lista investițiilor „verzi”

Franța, Finlanda, Cehia și alte state membre din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, susțin în comun includerea energiei nucleare pe lista investițiilor „verzi”, a anunțat luni Ministerul Industriilor din Cehia, transmite Reuters, citat de DIGI24.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanțarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcționarea capitalului privat dinspre activitățile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul, notează sursa citată.

Comisia Europeană ar urma să decidă în lunile următoare dacă taxonomia sa va eticheta gazele naturale și energia nucleară drept investiții „verzi”.

O serie de țări au militat de mult timp pentru includerea energiei nucleare pe lista investițiilor „verzi” ca o modalitate pentru atingerea obiectivelor climatice ale blocului comunitar, însă recenta creștere explozivă a prețurilor la energie, în special la gaze naturale, a oferit un argument suplimentar în dezbaterea referitoare la cât de dependentă este Europa de importurile de energie din Rusia.

„Pentru a câștiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toți, energia nucleară este un activ crucial și fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declarație care a fost semnată și de reprezentanții Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croației, României și Sloveniei.

Statele membre UE au opinii diferite cu privire la energia nucleară

Toate țările semnatare, în frunte cu Franța, subliniază că avansul prețurilor la energie a scos în evidență importanța reducerii dependenței de terțele țări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă și independentă și ar trebui să fie inclusă pe lista investițiilor „verzi” până la finele acestui an.

„Toate evaluările științifice cerute de Comisia Europeană, cu privire la impactul de mediu al energiei nucleare, au ajuns la aceeași concluzie: nu există dovezi științifice că energia nucleară este mai puțin prietenoasă cu mediul decât orice alte surse incluse în taxonomie”, se arată în declarație.

Însă statele membre UE au opinii diferite cu privire la energia nucleară, care este responsabilă pentru aproximativ un sfert din producția de electricitate a UE grație centralelor nucleare amplasate în 13 țări membre. Susținătorii energiei nucleare pun accentul pe nivelul redus al emisiilor de CO2 în timp ce oponenții, precum Germania, atrag atenția asupra pericolului deșeurilor nucleare precum și al întârzierilor și depășirilor de costuri apărute în cazul unor recente proiecte de centrale nucleare, potrivit Agerpres.

În 2020, aproximativ 70% din energia electrică generată în Franța a fost produsă în centrale nucleare, în timp ce în Cehia ponderea a fost de aproximativ 37%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău