Franța și Germania promit să sprijine OMS

  • 25 Iunie 2020 17:42
Franța și Germania promit să sprijine OMS

Miniștrii francez și german ai sănătății s-au deplasat joi la Geneva pentru a aduce sprijinul statelor lor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sub formă unor promisiuni de finanțare și de materiale medicale în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat, în fața jurnaliștilor, că 'este vorba despre prima vizită' a unor miniștri de la instaurarea restricțiilor din cauza pandemiei, arătând că 'Germania și Franța sunt prieteni de multă vreme ai OMS'.

Vizita intervine pe fondul anunțului făcut de președintele american la sfârșitul lui mai privind ruperea relațiilor între SUA și OMS, căreia îi reproșează gestionarea pandemiei și pe care o acuză de complicitate cu Beijingul.

Într-o conferință de presă la Geneva, ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, a vorbit despre 'sprijinul Franței și al cuplului franco-german față de funcționarea OMS în ceea ce reprezintă ea ca structură multilaterală mondială, un instrument indispensabil în lupta contra evoluției maladiilor'.

 

'Am venit pentru a reafirma încrederea Franței în capacitatea OMS de a face față acestor riscuri sanitare emergente și de a conduce munca de evaluare pentru a merge spre mai bine', a continuat ministrul.

El a anunțat că Franța își va întări contribuția la activitatea OMS, printr-o donație de 100 milioane de măști și 90 milioane de euro, ce vor fi utilizate la construirea Academiei OMS de la Lyon, destinată formării și cercetării.

'Și, în fine, Franța își întărește contribuția financiară - președintele Emmanuel Macron o anunță - la nivelul a 50 milioane de euro în plus față de creditele de funcționare la care Franța contribuie în mod obișnuit', a adăugat Véran.

În aceeași conferință de presă, ministrul german Jens Spahn a spus că Berlinul va dona OMS măști și material medical, care vor ridica la 'peste 500 milioane de euro' contribuția Berlinului la OMS în acest an.

 


Foto: (c) Denis Balibouse / REUTERS


Cei doi oficiali europeni au subliniat totuși că sprijinul țărilor lor nu vizează să înlocuiască finanțarea americană, SUA fiind cel mai mare furnizor de fonduri al OMS.

'Trebuie să discutăm în cadrul OMS și cu celelalte state membre și cu SUA despre modul în care vom lucra și vom gestiona eventualele schimbări. Deocamdată, nu știm prea multe despre ce se va întâmpla cu finanțarea', a arătat Spahn.

'Vrem că rămânem în contact cu ele și să discutăm cu ele despre cum putem continua împreună în cadrul OMS', a mai spus ministrul german.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău