Franța și Germania anunță sprijin militar suplimentar pentru Ucraina după atacurile efectuate de Rusia

  • 10 Octombrie 2022 17:01
Franța și Germania anunță sprijin militar suplimentar pentru Ucraina după atacurile efectuate de Rusia

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat "extrema îngrijorare" după seria de atacuri ruse care au vizat luni dimineața mai multe regiuni ucrainene și a promis că va crește ajutorul militar al Franței pentru Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice de urgență cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Emmanuel Macron "a reafirmat sprijinul său deplin pentru președintele Zelenski și angajamentul Franței de a majora sprijinul său pentru Ucraina, ca răspuns la solicitările formulate de Kiev, inclusiv în materie de echipament militar", a anunțat Palatul Elysee.

Șeful statului francez "rămâne în strâns contact" cu omologul său ucrainean, precum și cu "partenerii săi europeni și din G7", a mai subliniat președinția franceză.

Macron a confirmat vineri că Franța preconizează să trimită Ucrainei șase tunuri Caesar suplimentare, în afara celor 18 deja livrate. Aceste tunuri de 155 mm, vârf de gamă al artileriei franceze, au o rază de acțiune de 40 de kilometri.

Aceste șase noi unități trebuie să fie deduse dintr-o comandă destinată Danemarcei. Discuții în acest sens sunt în curs să fie finalizate cu Copenhaga, a precizat vineri Macron.

În afară de cele 18 tunuri Caesar, Franța a furnizat până acum Ucrainei rachete antitanc și antiaeriene, vehicule blindate (VAB), carburant, echipamente individuale și circa 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.

Franța analizează de asemenea posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

Și Germania va livra în câteva zile Ucrainei un prim sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, a anunțat luni ministrul german al apărării Christine Lambrecht, transmite Reuters. Berlinul va trimite Ucrainei patru astfel de sisteme.

"Noile tiruri de rachetă asupra Kievului și a multor alte orașe arată cât este de important să furnizăm rapid Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană", a arătat într-o declarație responsabila germană.

"Atacurile Rusiei cu rachete și drone terorizează în special populația civilă. De aceea noi oferim acum sprijin în special cu arme antiaeriene", a explicat ea.

Rusia a bombardat luni dimineața, la o oră de vârf, mai multe orașe din Ucraina, omorând civili și provocând întreruperea curentului și încălzirii, într-o aparentă revanșă după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că explozia de la sfârșitul săptămânii trecute de pe podul care leagă Crimeea de Rusia a fost un atac terorist, menționează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău