Franța și Germania acuză Rusia de încălcarea protocolului diplomatic prin publicarea corespondenței confidențiale privind Ucraina

  • 19 Noiembrie 2021 11:39
Franța și Germania acuză Rusia de încălcarea protocolului diplomatic prin publicarea corespondenței confidențiale privind Ucraina

Franța și Germania au acuzat joi Rusia de încălcarea protocolului diplomatic după ce Moscova a publicat o parte a corespondenței sale diplomatice cu Parisul și Berlinul în legătură cu Ucraina, într-un ultim semn al deteriorării legăturilor între ruși și Occident, transmite Reuters, potrivit defenseromania.ro.

Ministerul de Externe rus a publicat miercuri pe site-ul său un număr de scrisori diplomatice pe care le-a schimbat cu Germania și Franța, într-o încercare de a demonstra că poziția sa diplomatică cu privire la convorbirile asupra conflictului din estul Ucrainei a fost denaturată, scrie sursa citată


''Considerăm că această abordare este contrară regulilor și cutumelor diplomatice'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației franceze, Anne-Claire Legendre, într-o conferință de presă online. Legendre a făcut un apel către Rusia pentru a reveni la masa negocierilor și a continua discuțiile, dar în ''formatele aprobate și conform principiilor agreate''.

O declarație similară a fost dată ulterior și de către purtătorul de cuvânt al MAE german.

Publicarea corespondenței diplomatice a survenit după ce Parisul a acuzat Rusia că refuzase să accepte o reuniune ministerială cu Franța, Ucraina și Germania pentru a discuta despre situația din estul Ucrainei.

''Formatul Normandia'' reunește Ucraina, Rusia, Germania și Franța, pentru a contribui la încheierea conflictului din estul Ucrainei între forțele Kievului și separatiștii pro-ruși.

Unele țări europene, în frunte cu Polonia, acuză Moscova că a jucat un rol-cheie în criza migranților la frontiera cu Belarus, ceea ce Kremlinul evident respinge, pozând chiar în mediator între UE și Minsk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău