Franța și Algeria vor înființa un comitet mixt de istorici care să analizeze perioada colonială

  • 26 August 2022 08:31
Franța și Algeria vor înființa un comitet mixt de istorici care să analizeze perioada colonială

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește să deschidă „o nouă pagină" în relațiile bilaterale cu Algeria joi, în prima zi a vizitei sale în această țară, relatează AFP.

„Avem un trecut comun, este complex, dureros și ne poate împiedica uneori să privim viitorul", a apreciat Emmanuel Macron. „Să-l privim în față cu multă umilință", a spus el.

„Nu am ales trecutul, îl moștenim (...) trebuie să-l privim și să-l recunoaștem, dar avem o responsabilitate, de a construi viitorul pentru noi înșine și pentru tineretul nostru", a adăugat președintele francez, într-un declarație făcută alături de omologul său algerian Abdelmajid Tebboune.

El a anunțat crearea unei „comisii mixte de istorici, care deschide arhivele și ne permite să privim întreaga perioadă istorică, decisivă pentru noi, de la începutul colonizării până la războiul de eliberare".

Emmanuel Macron a sosit joi în Algeria pentru o vizită oficială de trei zile, menită să "refondeze" relațiile bilaterale și care, pentru Alger, marchează o recunoaștere a importanței sale strategice în regiune.

Această vizită coincide cu cea de-a 60-a aniversare de la sfârșitul războiului și de la proclamarea independenței Algeriei în 1962, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău