Franța se pregătește pentru o zi neagră, mobilizare masivă împotriva reformelor lui Macron

  • 21 Martie 2018 19:30
Franța se pregătește pentru o zi neagră, mobilizare masivă  împotriva reformelor lui Macron

Franța se pregătește pentru o zi neagră, joi, 22 martie, data unei largi mobilizări împotriva reformelor președintelui Emmanuel Macron, fiind prevăzute peste 140 de manifestații, relatează AFP.

La SNCF, operatorul francez al căilor ferate, vor circula 40 % din trenurile TGV, 25 % din cele Intercity și 50 % din trenurile regionale (TER). Patru curse Eurostar au fost deja anulate.

Angajații de la căile ferate fac grevă și vor merge să manifesteze împreună cu funcționarii, inițiatorii mișcării de joi, pentru a protesta față de reforma la SNCF, care desființează mai ales statutul lucrătorilor de la căile ferate, ce garantează un loc de muncă pe viață, pentru noii angajați.

RATP, operatorul public al metroului parizian și al unor linii de la periferie, este și el vizat de un apel la grevă, în sprijinul serviciului public de transport. Dar circulația se va desfășura aproape normal cu metroul, autobuzele și tramvaiele. Pe liniile de la periferie vor circula trei trenuri din patru.

În ce privește transportul aerian, vor fi anulate 30 % din zboruri cu plecare și sosire pe aeroporturile pariziene Roissy Charles de Gaulle și Orly, și pe cel din Beauvais (nord-vest de Paris), ca urmare a unui apel la grevă lansat de către controlorii de trafic aerian.

Air France prevede asigurarea a 75 % din zborurile mediu-curier cu plecare și sosire la Roissy Charles de Gaulle și 60 % din cele scurt-curier la Orly și din legăturile regionale. În schimb, compania aeriană prevede menținerea în totalitate a zborurilor lung-curier.

Apelul la grevă al funcționarilor, lansat aproape tuturor sindicatelor funcției publice, va afecta școlile - fiind prevăzute închideri ale acestora -, precum și creșele, bibliotecile, canalele publice de televiziune etc.

Sindicatele funcționarilor intenționează să protesteze față de ''dinamitarea'' funcției publice prevăzută, în opinia lor, într-o nouă reformă a președintelui Macron.

Reforma vizează oficial o flexibilizare a statutului funcționarilor, permițând o recurgere mai mare la contractori, precum și un plan de plecări colective voluntare, considerate un tabu în acest sector.

Proiectul vizează desființarea a 120.000 de posturi din cele aproximativ 5,64 milioane ocupate de funcționari în Franța, în scopul de a aduce deficitul bugetar francez sub obiectivul european de 3 % din PIB. 

Sursa: Agerpress

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău