Franța se află în plin val cinci al epidemiei de coronavirus

  • 07 Decembrie 2021 11:14
Franța se află în plin val cinci al epidemiei de coronavirus

Miniștrii europeni ai sănătății se reunesc marți, la Bruxelles, pentru o mai bună coordonare a măsurilor europene în vederea controlului răspândirii noii variante Omicron a SARS-CoV-2.

Ministrul Alexandru Rafila va participa la reuniunea la care se va discuta și despre achiziționarea, prin procedură comună la nivel comunitar, a terapiilor COVID-19.

Deocamdată, cazurile de infectare cu noua tulpina Omicron sunt doar asimptomatice sau cu simptome foarte ușoare.

Omicron și-a făcut prezența în numeroase state europene, cele mai multe cazuri, peste 260, fiind anunțate ieri în Danemarca.

Varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în ianuarie în Franța, unde, în prezent, tulpina Delta propagă al cincilea val epidemic.

Vaccinarea accelerată cu doza booster și întărirea protocolului sanitar în școli sunt deciziile principale luate ieri, la Paris, de Consiliul de apărare sanitară, după cum relatează corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman: ” În plin val cinci epidemic provocat de tulpina Delta, cresc de câteva săptămâni nu doar cazurile nou-depistate, ci și spitalizările. Majoritatea covârșitoare a celor internați o reprezintă nevaccinații și, cum eficiența vaccinală scade cu trecerea timpului, premierul Jean Castex a insistat aseară pe o vaccinare rapidă cu doza booster, care întărește imunitatea.

Jean Castex: Vaccinăm în jur de o jumătate de milion de persoane pe zi. Zece milioane de francezi au făcut deja doza de apel, iar alte 15 milioane o vor face până la începutul anului. Doresc să adresez, însă, un nou mesaj cetățenilor care nu sunt deloc vaccinați: a ne vaccina este un act de protecție a noastră și a celorlalți. Cine sunt cei internați acum la reanimare? În mare majoritate, sunt tocmai cei nevaccinați; printre ei, și tineri care nu prezentau factori de risc.

De la jumătatea lunii se deschide în Franța și vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începând cu cei bolnavi cronic și obezi, iar pentru a reduce circulația virusului în școli, masca redevine obligatorie și în exterior, pentru elevii din clasele primare. Se menține sistemul de testare masivă în clase și de izolare a elevilor depistați pozitiv, iar programul școlar va fi adaptat pentru a evita aglomerația.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău