Franța: S-au deschis secțiile de votare pentru primul tur al alegerilor legislative

  • 12 Iunie 2022 11:02
Franța: S-au deschis secțiile de votare pentru primul tur al alegerilor legislative

Secțiile de votare din Franța s-au deschis duminică pentru primul tur al alegerilor legislative, electoratul francez urmând să desemneze un nou parlament, la numai câteva săptămâni după realegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al țării, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Începând de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), cei aproximativ 48,7 milioane de cetățeni francezi cu drept de vot înregistrați îi vor putea desemna pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naționale (camera inferioară a parlamentului francez).

Cea mai mare amenințare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reușit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga 'Nupes'.

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se așteaptă ca blocul centrist 'Împreună', al președintelui Emmanuel Macron, să câștige acest scrutin. Un sfert dintre cei intervievați au afirmat că se așteaptă ca victoria să fie obținută de blocul de stânga 'Nupes', în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziție.

Emmanuel Macron a fost reales președinte în aprilie, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele menite să consolideze economia, precum creșterea vârstei de pensionare și reducerea impozitelor.

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze se va desfășura în 19 iunie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău