Franța/Rusia: Reuniune în format ''2+2'' la Moscova între șefii diplomațiilor și miniștrii apărării

  • 09 Septembrie 2019 15:16
Franța/Rusia: Reuniune în format ''2+2'' la Moscova între șefii diplomațiilor și miniștrii apărării

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, și cel al apărării, Florence Parly, se află luni la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși, pe fondul destinderii relațiilor cu Rusia cerute de președintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Miniștrii francezi și ruși se întâlnesc în format ''2+2'' în cadrul unui dialog interguvernamental, pentru prima dată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, care a instaurat o atmosferă ce amintește de Războiul Rece.

''Suntem aici pentru a institui un dialog sincer și exigent, cerut de președintele Macron'', a declarat Jean-Yves Le Drian, în debutul întâlnirii.

''Doar această agendă de încredere și rezultatele concrete care vor decurge din ea ne vor permite să avansăm împreună spre o nouă arhitectură de încredere și de securitate în Europa'', a adăugat el.

''Susținem inițiativele avansate de Franța'', a declarat, la rândul său, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, dând asigurări că ''o întărire a cooperării ruso-franceze pe scena internațională (...) corespunde pe deplin poziției președintelui Putin și intereselor Rusiei''.

Precedenta reuniune în acest format a avut loc în 2012 la Paris.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, vizată din 2014 de sancțiuni europene severe, se află în prezent la cel mai scăzut nivel.

Emmanuel Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la sfârșitul lui august la reședința sa de vară din sudul Franței, pledează însă pentru o normalizare a relațiilor cu Moscova, în pofida dezacordurilor pe mai multe subiecte sensibile.

Duminică, cei doi lideri au avut o discuție telefonică în care, printre altele, au salutat schimbul a 70 de prizonieri intervenit în ajun între Ucraina și Rusia, drept un pas în plus în eforturile de pace.

Pe lângă situația din Ucraina, miniștrii francezi urmau să evoce luni cu omologii lor ruși crizele din Libia și Siria, dosarul nuclear iranian și marile mize strategice, supuse unor mari provocări de punerea sub semnul întrebării a tratatelor privind controlul armamentelor, a indicat diplomația franceză. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău