Franța, Regatul Unit și Germania contestă dreptul SUA de a reimpune sancțiuni ale ONU împotriva Iranului

  • 20 Septembrie 2020 15:55
Franța, Regatul Unit  și Germania contestă dreptul SUA de a reimpune sancțiuni ale ONU împotriva Iranului

Miniștrii de externe ai Franței, Regatului Unit și Germaniei, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, au contestat duminică dreptul SUA de a reimpune sancțiuni ale ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunțat reintroducerea acestor sancțiuni prin activarea așa-zisului mecanism "snapback", informează dpa, preluat de Agerpres.

Într-un comunicat comun din partea celor trei țări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniștrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 și din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive.

"Orice decizie și acțiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (...) va fi de asemenea incapabilă să aibă vreun efect legal", se spune în comunicat.

SUA a anunțat sâmbătă că au activat mecanismul "snapback" prin care etichetează Iranul drept "cel mai mare la nivel mondial stat-sponsor al terorismului și antisemitismului".

Acordul din 2015 a fost semnat de Iran, SUA, Franța, Germania și Regatul Unit - alături de Rusia și China - pentru a limita activitățile nucleare ale Iranului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice împotriva sa. Marile puteri mondiale au atenționat Iranul împotriva încercării de a se dota cu bombe nucleare, intenție pe care Teheranul o neagă.

Acordul este de asemenea întărit prin Rezoluția 2231 a ONU.

Berlinul, Parisul și Londra au anunțat că susțin această rezoluție și acest acord în integralitatea lor. "Am lucrat neobosit pentru a salva acordul asupra programului nuclear iranian și ne menținem acest angajament", se adaugă în comunicat.

La rândul său, șeful diplomației europene Josep Borrell, coordonator al Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA, denumirea oficială a acordului asupra programului nuclear cu Iranul) a reacționat și a declarat că va face tot ce stă în puterea lui pentru a menține acest acord.

Statele Unite au proclamat unilateral în cursul nopții de sâmbătă spre duminică că sancțiunile Națiunilor Unite contra Iranului sunt din nou în vigoare și au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să mărească izolarea lor, dar și tensiunile internaționale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
4
Nori împrăștiați
Umiditate:75 %
Vint:2,57 m/s
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-4
Sun
-3

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău