Franța: Puternică mobilizare pentru a spune "Stop!" violențelor domestice

  • 23 Noiembrie 2019 18:30
Franța: Puternică mobilizare pentru a spune

Un mare număr de manifestanți au defilat sâmbătă în toată Franța pentru a spune "Stop!" violențelor sexiste și sexuale, precum și crimelor împotriva femeilor al căror număr (cel puțin 116 de la începutul anului) suscită o indignare fără precedent în țară, informează France Presse, preluat de Agerpres.

La Paris, numeroși manifestanți, atât femei, cât și bărbați, agitau pancarte cu fotografii ale persoanelor apropiate lor, care fuseseră ucise.

Pe o pancartă deasupra coloanei de manifestanți se putea citi un slogan împotriva "justiției complice", în timp ce pe altele înscrisuri precum "Cine nu spune nimic- consimte!", "Femeilor asasinate, patria indiferentă!".

De la începutul anului 2019, cel puțin 116 femei au fost ucise de partenerul lor sau de fostul lor partener, potrivit unui bilanț și unui studiu de la caz la caz întreprinse de AFP. Organizația feministă "Femei ucise de parteneri sau de foști" a înregistrat 137 de femei ucise într-un cadru conjugal de la 1 ianuarie.

În anul 2018, numărul femeilor ucise fusese de 121 de victime, potrivit Ministerului francez de Interne.

Circa 30 de marșuri au fost organizate, de asemenea, în restul Franței, în special la Toulouse (sud-vest), unde coloana de manifestanți a reunit mai multe sute de participanți.

Anul trecut, aproape 50.000 de persoane se reuniseră la sfârșitul lunii noiembrie în toată Franța, între care 30.000 la Paris, potrivit organizatoarelor, deși poliția numărase la rândul său 12.000 de manifestanți în Capitală.

"Credem că acesta va fi un marș istoric", a declarat sâmbătă una dintre organizatoare, Caroline De Haas, convinsă că "nivelul de conștientizare a problemelor violenței este pe cale de a evolua într-un mod destul de radical".

Militanta feministă a indicat totuși o "lipsă de mijloace" și o "absență a răspunsului la nivelul guvernului". Ea cere un miliard de euro pentru lupta împotriva violențelor comise împotriva femeilor, în timp ce bugetul care îi este alocat este de 361,5 milioane de euro anual, conform cabinetului secretarului de stat al Egalității între femei și bărbați, Marlene Schiappa.

Această mobilizare survine chiar înaintea încheierii luni a unei vaste consultări cu privire la violențele conjugale, lansată la începutul lunii septembrie într-o încercare de a eradica acest flagel. Premierul Edouard Philippe, însoțit de 12 membri ai guvernului, urmează să anunțe 40 de măsuri în acest sens.

Aproape 70 de organizații și numeroase personalități s-au alăturat marșului la Paris. Printre acestea, Vincent Trintignant, fratele actriței Marie, ucisă de actorul Bertrand Cantat în 2003.

Circa 213.000 de femei majore cad victime în fiecare an violențelor fizice și/sau sexuale din partea partenerului lor sau fostului partener, potrivit datelor oficiale.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău