Franța: Polițiștii au protestat la Bataclan împotriva acuzațiilor de rasism și violență

  • 27 Iunie 2020 09:15
Franța: Polițiștii au protestat la Bataclan împotriva acuzațiilor de rasism și violență

Peste 200 de polițiști s-au adunat vineri seara în fața sălii de concert Bataclan din Paris, loc simbolic, unde pe 13 noiembrie 2015 au avut loc atentate, pentru a protesta împotriva acuzațiilor de violență și rasism la adresa profesiei lor, transmite sâmbătă AFP, preluat de Agerpres.

Câteva zeci de dube, motociclete și mașini au blocat strada din fața sălii de concert. Îmbrăcați civil sau în uniformă, cu arma la centură, polițiștii au depus în tăcere mai multe perechi de cătușe pe trotuar, după care au intonat imnul național în semn de protest.

"Respingem acuzațiile de violență și pseudo-rasism", a declarat un participant care a dorit să își păstreze anonimatul. "Este greu să înțelegem cum de am fost aclamați în momentul atentatelor, în timp ce astăzi suntem arătați cu degetul".

În atentatele din 13 noiembrie 2015, doi polițiști au fost primii care au intervenit la Bataclan, unde au murit 90 de persoane, și l-au ucis pe unul din atacatori.

Totodată, protestatarii au denunțat lipsa de susținere din partea ministerului lor.

"Ierarhia noastră ne lasă baltă pe străzi", s-a plâns un ofițer de poliție."Ne cer mult, nu ne oferă mijloacele și apoi ne scuipă. (...) Vor să ne ia dreptul de a folosi manevrele de strangulare, dar care este alternativa? Dacă o aplicăm, este pentru că persoana în cauză nu este foarte docilă".

După discursul din 8 iunie, în timpul căruia a anunțat renunțarea la tehnica de arestare prin strangulare, ministrul de interne Christophe Castaner se confruntă cu nemulțumirile polițiștilor, care nu au ezitat să iasă în stradă pentru a protesta. Mai multe mitinguri au avut loc în ultimele două săptămâni în Franța, în special la Paris, în fața Arcului de Triumf și în cartierul de afaceri La Défense, în timpul cărora polițiștii au pus jos cătușele ca protest simbolic.

Tot vineri, în timpul unei deplasări, ministrul francez de interne a insistat asupra "respectului" datorat polițiștilor, pe care i-a asigurat de sprijinul său. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău