Franța | Pașaportul sanitar, validat de parlament

  • 26 Iulie 10:27
Franța | Pașaportul sanitar, validat de parlament

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seara, după multe controverse, pașaportul sanitar, la o zi după o nouă mobilizare a oponenților acestei măsuri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Adunarea Națională a pus capăt, cu o majoritate confortabilă de voturi (156 pentru, 60 împotrivă și 14 abțineri) unui maraton parlamentar început marți cu privire la acest text controversat, denunțat până la final de către deputatul de opoziție Jean-Luc Mélenchon (Franța nesupusă, stânga radicală) drept o 'libertate condiționată'.

Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja același text, ce prevede un pașaport sanitar extins la un mare număr de locuri, precum restaurante și transportul public, și obligația de vaccinare pentru tot personalul medical și de îngrijire.

Totuși, după discuții aprige, s-a decis ca persoanele care nu vor respecta obligația de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu.

'COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive', a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas.

Noua lege mai trebuie să treacă prin filtrul Consiliului Constituțional, sesizat de prim-ministrul Jean Castex.

Pașaportul sanitar extins ar urma să fie aplicat de la începutul de august, în condițiile unei creșteri a contaminărilor cauzate de propagarea variantei Delta a coronavirusului.


În paralel, executivul francez continuă să accelereze vaccinarea, în speranța că luni se va depăși, cu o lună în avans față de obiectivul inițial, pragul de 40 milioane de vaccinați cu prima doză.

Conform datelor publicate duminică seara, aproape 60% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

După o primă mobilizare națională la 17 iulie, sâmbătă au avut loc din nou zeci de manifestații 'pentru libertate' și 'contra dictaturii sanitare', cu peste 160.000 de participanți, conform Ministerului de Interne, dintre care 11.000 la Paris.

Una din manifestațiile din capitală, formată în cea mai mare parte din 'Veste galbene', a fost marcată de incidente sporadice.

Pentru executiv, miza este de a încerca să întreacă un al patrulea val epidemic temut de oamenii de știință și de ministrul sănătății, Olivier Véran, ca 'puternic, cu un impact spitalicesc ce ar putea fi foarte dur la mijlocul sau la sfârșitul lui august'.

Pe lângă obligația de a se vaccina pentru cadre medicale, îngrijitori, pompieri, proiectul de lege mai prevede o extindere a pașaportului sanitar de la începutul lui august la cafenele, restaurante, târguri, expoziții, avioane, trenuri și autocare pe distanțe lungi, instituții medicale.

Prefectura din Calvados (vest) a anunțat o 'experimentare voluntară' încă de duminică în barurile și restaurantele din Deauville și Trouville, în fața unei creșteri puternice a numărului de infectări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
5,27
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
9
Sat
6
Sun
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău