Franța: O mască tribală rară din secolul al XIX-lea, vândută la licitație pentru 4,2 milioane de euro

  • 27 Martie 2022 15:02
Franța: O mască tribală rară din secolul al XIX-lea, vândută la licitație pentru 4,2 milioane de euro

O mască sculptată rară din secolul al XIX-lea, aparținând tribului Fang din Gabon, a fost vândută sâmbătă la licitație în Franța pentru suma de 4,2 milioane de euro, în pofida protestelor din timpul licitației a unor gabonezi care au cerut "restituirea" acesteia țării de origine, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Extrem de rară, aceasta mască de lemn cu linii pure, aparținând unei societăți secrete a populației Fang din Gabon, a depășit mult estimarea, foarte prudentă, făcută de casa de licitații - între 300.000 și 400.000 de euro, a anunțat casa de licitații din Montpellier, sudul Franței.

În 2006, o mască din lemn de 48 cm aparținând aceluiași trib a fost cumpărată la Paris pentru suma de 5,9 milioane de euro, un record pentru acest tip de obiect a cărui estetică a inspirat pictori precum Modigliani și Picasso.

"Este vorba despre un bun furat", a exclamat din spatele sălii de licitație un bărbat care s-a prezentat drept un membru al comunității gaboneze din Montpellier.

"Vom depune o plângere. Strămoșii noștri, strămoșii mei, din comunitatea Fang, vor recupera acest obiect", un "bun colonial dobândit pe căi necinstite", a afirmat el, însoțit de mai mulți compatrioți.

Comisarul de licitație, Jean-Christophe Giuseppi, a declarat că vânzarea s-a făcut "în mod legal, conform informațiilor sale".

Însoțiți de membri ai serviciului de securitate, manifestanții au părăsit sala în liniște, însă continuând să protesteze împotriva scoaterii la licitație de opere de artă africane, printre care și un scaun din Congo, adjudecat pentru suma de 44.000 de euro.

Masca vândută sâmbătă măsoară 55 cm și reprezintă figură umană stilizată, cu o frunte lată și bombată, ochi migdalați și un nas care plonjează spre o gură mică. Bărbia se curbează în față și este înconjurată de o barbă din fibre de rafie.

Masca a fost colectată în jurul anului 1917, în împrejurări necunoscute, de guvernatorul colonial francez Rene-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931) - staționat la Dakar și apoi în Congo-ul Francez - probabil în timpul unui turneu în Gabon, se arată în catalogul de vânzare. Potrivit testelor efectuate, artefactul a fost realizat în secolul al XIX-lea.

Descendenții guvernatorului au găsit masca cu ocazia vânzării unei proprietăți de familie, "într-o mansardă" unde fusese uitată din anii 1920, fără a ști că este vorba despre un artefact rar, a afirmat Jean-Christophe Giuseppi, precizând că nu există decât circa 10 măști de acest tip în lume.

"Masca aparținea societății secrete Ngil, formată din 'justițiari' care mergeau prin sate pentru a-i vâna pe cei care făceau probleme, inclusiv pe cei suspectați de vrăjitorie. Sentințele lor puteau duce la moarte", a declarat Giuseppi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău