Franța nu mai primește gaze rusești prin conductă, anunță gestionarul de rețea

  • 17 Iunie 2022 14:53
Franța nu mai primește gaze rusești prin conductă, anunță gestionarul de rețea Foto: GRTgaz

Compania care gestionează rețeaua de transport de gaze din Franța, GRTgaz, a anunțat vineri că nu mai primește gaze rusești prin conductă începând din data de 15 iunie, în contextul întreruperii fluxului fizic între Franța și Germania, informează AFP, citat de Agerpres.

Franța mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate. În cazul Franței, marea majoritate a gazelor importate ajung ân mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania.

Acest flux fizic de gaze între Germania și Franța a fost redus la 60 de Gigavați oră pe zi de la începutul anului, adică 10% din capacitatea punctului de intereconectare. Însă în ultimele două zile, fluxul fizic de gaze între Franța și Germania a fost oprit, anunță GRTgaz.

Compania franceză a precizat că nu cunoaște motivul acestei întreruperi dar ea intervine într-un moment în care Gazprom și-a redus considerabil livrările de gaze spre Germania, via gazoductul Nord Stream 1.

Cu toate acestea, Franța importă în continuare gaze naturale din alte țări, printre care se numără în special Spania, care recent și-a majorat livrările. De asemenea, Franța și-a majorat achizițiile de gaze lichefiate, astfel că în prezent terminalele pentru gaze lichefiate funcționează la capacitate maximă, susține GRTgaz.

Compania care gestionează rețeaua de transport de gaze din Franța a mai informat că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obișnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău