Franța ''nu este departe'' de 300.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore (ministrul Sănătății)

  • 04 Ianuarie 2022 18:44
Franța ''nu este departe'' de 300.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore (ministrul Sănătății)

Aproape 300.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Franța în ultimele 24 de ore, a anunțat marți ministrul Sănătății din această țară, Olivier Veran, într-un context marcat de creșterea rapidă a numărului de infectări din cauza variantei Omicron a noului coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Astăzi, Sante Publique France riscă să anunțe aproape 300.000 de contaminări în 24 de ore", un nivel care reprezintă probabil un nou record, a declarat Olivier Veran în fața deputaților francezi.

Precedentul record datează de la sfârșitul lunii decembrie, când puțin peste 230.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate într-o singură zi.

Aceste statistici demonstrează amploarea valului actual al pandemiei de COVID-19. Valul epidemiologic durează din toamnă și a fost relansat la sfârșitul anului 2021 odată cu apariția variantei Omicron, considerabil mai contagioasă decât predecesoarele sale, deși severitatea ei pare să fie limitată.

Efectele asupra spitalelor franceze se fac deja resimțite, întrucât peste 2.000 de internări au fost realizate într-o singură zi, potrivit statisticilor publicate luni de Sante Publique France.

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 se explică parțial printr-un număr fără precedent de teste (PCR sau antigenice): 8 milioane de teste au fost realizate săptămâna trecută în Franța, a precizat ministrul Olivier Veran.

Cu toate acestea, recrudescența pandemică este cât se poate de reală, așa cum o demonstrează și "rata de pozitivare", calculată ca un raport între cazurile confirmate și totalul persoanelor testate. Această rată depășește deja 15% în prezent și se apropie de recordurile din toamna anului 2020. 

Deși numărul infectărilor provoacă "amețeală", conform unei declarații făcute de Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății a insistat asupra protecției oferite de vaccinare, care rămâne în mare măsură eficientă împotriva formelor grave de COVID-19, deși prezintă o eficiență mai redusă contra riscului de infectare cu Omicron.

Vaccinurile "nu împiedică infectarea, dar, în schimb, împiedică dezvoltarea virusului odată ce acesta v-a infectat (...) și, deci, împiedică formele grave ale bolii", a insistat Olivier Veran.

"Pentru un bolnav vaccinat cu doză de rapel și internat la reanimare, există 20 de bolnavi nevaccinați în secțiile noastre de reanimare", a continuat ministrul francez, apărând certificatul sanitar adoptat de Guvernul de la Paris, căruia ar trebui să îi urmeze un certificat vaccinal.

Guvernul francez intenționa să adopte luni seară în Adunarea Națională acest nou tip de certificat, dar în urma unei răsturnări spectaculoase de situație votul a fost amânat de mai multe grupări de politicieni din opoziție, care au reușit să obțină suspendarea dezbaterilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău