Franța: NATO își va instala un centru spațial la Toulouse

  • 05 Februarie 2021 18:18
Franța: NATO își va instala un centru spațial la Toulouse

Alianța Nord-Atlantică își va instala la Toulouse, în sud-vestul Franței, un centru de instruire și de experimente în domeniul spațial, a anunțat vineri Ministerul Armatelor francez și Centrul Național de Studii Spațiale din Franța (CNES), potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Ministrul armatelor, Florence Parly, "a salutat această decizie care ilustrează recunoașterea expertizei franceze în materie spațială și care consacră vocația spațială a (orașului) Toulouse", potrivit unui comunicat de presă.

Centrul de excelență al NATO pentru spațiu "va fi situat în centrul celui mai mare ecosistem spațial din Europa" și "va beneficia de o expertiză unică, atât privată, cât și publică, militară și civilă, industrială și academică", subliniază ministerul.

Cu un an în urmă, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat crearea Comandamentului Militar Spațial (CDE), cu un efectiv de aproximativ 400 de persoane până în 2025, într-o clădire din cadrul CNES din Toulouse.

CDE urmează să găzduiască din vara anului 2021 Centrul de excelență al NATO pentru spațiu ce va avea în componența sa "42 de persoane, dintre care 17 străini".

Centrele de excelență ale NATO sunt "organisme militare internaționale care servesc la instruirea responsabililor și specialiștilor din țările membre sau din țările partenere" și "acordă Alianței o expertiză și experiență recunoscute", potrivit CNES.

"Acestea contribuie la elaborarea doctrinelor, evaluarea învățămintelor trase în urma unor operațiuni, îmbunătățirea interoperabilității, capacităților și validarea conceptelor prin experimentare", mai subliniază CNES.

"În 2019, aliații au adoptat o politică spațială a NATO și au recunoscut spațiul ca zonă de operațiuni", menționează la rândul său comunicatul Ministerului francez al Armatelor.

Franța a adoptat Legea de programare militară franceză (PME) pe 2019-2025, care prevede un buget de 3,6 miliarde de euro pentru domeniul spațial.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău