Franța: Ministrul francez de externe sugerează un moratoriu în confruntarea comercială dintre UE și SUA

  • 17 Ianuarie 2021 09:55
Franța: Ministrul francez de externe sugerează un moratoriu în confruntarea comercială dintre UE și SUA

Ministrul francez al afacerilor externe a sugerat duminică un moratoriu în ceea ce privește confruntarea comercială dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, considerând că acesta ar permite soluționarea unui 'dosar care otrăvește pe toată lumea', informează AFP, preluat de Agerpres.

Dosarul care otrăvește pe toată lumea este cel a creșterii prețurilor și a taxelor pe oțel, tehnologia digitală, Airbus și mai precis sectorul nostru vitivinicol", a declarat Jean-Yves Le Drian într-un interviu pentru Journal du Dimanche.

'Dacă am putea găsi rapid o metodă care să permită soluționarea acestei dispute cu Europa și Franța, ar fi un pas înainte", a estimat șeful diplomației franceze. 'Poate dura ceva timp dar, între timp, putem oricând decreta moratorii'.

Noile taxe vamale americane, anunțate la sfârșitul anului, vizează produse franceze și germane: + 25% în cazul vinurilor ne-spumante, a mustului de struguri și coniacurilor și + 15% pentru anumite componente ale aeronavelor.

Acestea intră în vigoare la câteva zile după sfârșitul mandatului președintelui Donald Trump. Între-timp, relațiile comerciale dintre SUA și UE s-au deteriorat profund. Aceste taxe se adaugă celor impuse în 2019 altor produse europene (vin, brânză, ulei de măsline, whisky) și avioanelor Airbus.

Un alt conflict, cel al taxei franceze asupra giganților digitali, a lăsat de mai bine de un an să planeze amenințarea unor taxe vamale de 100% pentru anumite produse franceze, cum ar fi brânzeturile, produsele de înfrumusețare sau poșetele.

Franța a confirmat în noiembrie că va percepe impozitul pe 'Gafa' (Google, Amazon, Facebook și Apple), expunându-se riscului punerii în practică de către Washington a amenințării sale, care privește produsele franceze, estimate la o valoare de 1,3 miliarde dolari.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău