Franța: Michel Barnier va anunța în toamnă dacă va candida pentru funcția de președinte

  • 29 Aprilie 2021 11:13
Franța: Michel Barnier va anunța în toamnă dacă va candida pentru funcția de președinte

O eventuală candidatură a lui Michel Barnier, fost negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, pentru funcția de președinte al Franței, în perspectiva alegerilor din 2022, va fi anunțată în toamna acestui an, relatează politico.eu, preluat de Agerpres.

Barnier a spus că ''în toamnă'' își va prezenta intențiile clare legate de alegerile prezidențiale franceze de anul viitor.

Numele fostului demnitar european, care a acordat un interviu săptămânalului Le Point înaintea lansării cărții sale 'Marea Iluzie', a fost vehiculat printre cele câteva opțiuni ale partidului de centru-dreapta Republicanii (LR) pentru candidatura la președinția țării, deși favoriții rămân Bruno Retailleau, Valérie Pécresse și Xavier Bertrand, acesta din urmă părăsind însă formațiunea în 2017.

Deocamdată LR nu a decis dacă pentru desemnarea candidatului va urma procedura alegerilor primare sau va opta pentru un candidat ''natural'', o hotărâre depinzând foarte probabil de rezultatul alegerilor regionale din luna iunie.

Pécresse și Bertrand sunt amândoi lideri regionali care caută să fie realeși, dar cel de-al doilea a anunțat deja că va candida pentru președinție indiferent de persoana pe care LR va alege să o sprijine.

Michel Barnier ar prefera să evite alegeri primare, susținând că în 2016 cursa a fost ''la originea divizărilor și a resentimentelor personale'' între competitori.

În luna februarie, el a lansat un grup, intitulat 'Patriot și European', format din parlamentari care împărtășesc aceleași opinii cu ale sale. 'Am o serie de idei și propuneri de făcut, asupra tuturor chestiunilor'', a declarat Barnier pentru postul France Info. Printre problemele respective sunt ''autoritatea statului, descentralizarea și creșterea economică neagresivă pentru mediu''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău