Franța | Marine Le Pen, realeasă președinte al Frontului Național, de extremă-dreapta

  • 11 Martie 2018 14:43
Franța | Marine Le Pen, realeasă președinte al Frontului Național, de extremă-dreapta

Partidul francez Frontul Național a reales-o duminică la conducerea sa pe Marine Le Pen, pentru al treilea mandat, și i-a retras retras titlul de președinte onorific lui Jean-Marie Le Pen, însuși fondatorul formațiunii de extremă-dreapta, transmite AFP.

Marine Le Pen (49 de ani), singurul candidat la președinția Frontului Național, a obținut 100% din voturile exprimate de delegații reuniți în congres la Lille, în nordul Franței. Au existat doar 2,87% de buletine de vot nule sau necompletate.

Cei aproape 1.500 de delegați ai FN au aprobat, cu 79,7% din voturile exprimate, noul statut al formațiunii, în virtutea căruia a fost eliminată funcția de președinte de onoare, a anunțat Jean-François Jalkh, vicepreședinte al FN.

Acest titlu îi fusese acordat lui Jean-Marie Le Pen, care a condus partidul timp de 39 de ani, între 1972 și 2011. Din cauza polemicilor repetate cu privire la Holocaust, fondatorul FN fusese exclus din partid în 2015 de fiica sa, Marine Le Pen, care i-a succedat la președinția partidului în 2011.

Excluderea lui Jean-Marie Le Pen a reprezentat începutul unei lungi bătălii judiciare cu fiica sa. Jean-Marie Le Pen, care și-a publicat memoriile cu numai zece zile înaintea congresului de la Lille, a renunțat în final să participe la această reuniune, ceea ce reprezintă o premieră în cariera sa politică.

La finalul congresului Frontului Național, Marine Le Pen - care a obținut 34% din voturi în alegerile prezidențiale franceze de anul trecut, câștigate de centristul Emmanuel Macron - urmează să anunțe noul nume al partidului pe care îl conduce. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău