Franța își va "continua și întări" livrările de armanent către Ucraina, asigură șefa diplomației franceze

  • 30 Mai 19:11
Franța își va

Franța își "va continua și întări" livrările de armament către Ucraina, a anunțat luni noua șefă a diplomației franceze, Catherine Colonna, în vizită la Kiev, informează AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron "i-a împărtășit decizia sa președintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski de a continua și chiar a întări sprijinul" său militar pentru Ucraina, a declarat Colonna, în timpul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. "Acest sprijin va continua", a afirmat șefa diplomației franceze, evocând mai exact "livrările de armament", scrie Agerpres.

Macron a anunțat deja la sfârșitul lui aprilie trimiterea de material militar Kievului, în special tunuri automotor de tip Caesar.

Aceste obuziere "s-au dovedit arme fiabile și eficace", a mulțumit Kuleba. "Însă acestea nu sunt singurele arme care sosesc din Franța și pentru fiecare armă noi suntem recunoscători", a adăugat el.

Catherine Colonna a anunțat că alte livrări de echipamente militare ar putea avea loc în "următoarele săptămâni", estimând la două miliarde de dolari suma totală la care se ridică ajutorul acordat de Franța Ucrainei, atât pe plan militar, cât și umanitar.

"La fel ca aliații săi, Franța nu este în război împotriva Rusiei, însă angajamentul nostru este puternic în a acorda Ucrainei echipamente de apărare", a adăugat ministrul francez.

Obiectivul este de "a face nesustenabil prețul continuării acestei agresiuni pentru Rusia", care și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.

Duminică, în timpul unui interviu difuzat de postul de televiziune francez TF1, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat Franța că "înarmează activ Ucraina, inclusiv cu arme ofensive" și în pofida "bunelor relații de încredere care există între (președintele francez Emmanuel) Macron și președintele (rus Vladimir) Putin".

"Conversațiile între președintele Republicii (Franceze) și Vladimir Putin sunt conversații directe și sincere", a apreciat la rândul său Colonna.

Ea a evocat de asemenea "cererea legitimă" a Ucrainei, care dorește să adere la Uniunea Europeană (UE), estimând că Franța, care deține președinția Consiliului UE, este "favorabilă unei apropieri a Ucrainei și chiar unei apropieri accelerate", precum și deschiderii de "căi de solidaritate și căi de cooperare"

La începutul lunii mai, Macron i-a propus Kievului să se alăture unei "comunități politice europene", în plină dezbatere asupra lansării procesului de aderare a Ucrainei, apreciind că ar fi nevoie de "decenii" pentru ca această țară să adere la UE.

Zelenski a replicat apoi, pe 21 mai, că "nu există alternative" pentru candidatura Ucrainei la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,74
Cer fragmentat
Umiditate:66 %
Vint:5,66 m/s
Sat
25
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău