Franța își sacrifică campionul energetic pentru a contracara creșterea prețurilor
-
16 Ianuarie 2022 12:32
Prețurile mari la energie lovesc economia europeană ca un tren de marfă iar Franța tocmai și-a aruncat cel mai mare producător de electricitate în fața trenului, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.
Guvernul de la Paris a ordonat joi companiei de utilități Electricite de France SA, la care statul francez este acționar majoritar, să vândă rivalilor o cantitate mai mare de electricitate la un preț fix, în ideea de a micșora facturile pentru consumatorii finali. EDF, cel mai mare producător european de energie nucleară, a avertizat că această mișcare va costa compania până la 8,4 miliarde de euro și în consecință a abandonat estimările de profit pentru 2022.
Nu este o surpriză că într-o perioadă de criză Franța se bazează pe EDF, companie controlată în proporție de 80% de guvernul francez. De mai multe decenii EDF este principalul furnizor de electricitate din Franța și parcul său de reactoare permite aprovizionarea gospodăriilor și firmelor francez cu energie ieftină și curată, precum și să exporte electricitate în țările vecine.
Însă povara suplimentară pusă pe umerii EDF vine într-un moment în care compania trece printr-o perioadă dificilă. EDF se confruntă cu probleme de mentenanță costisitoare la centralele sale vechi și în paralel trebui să investească semnificativ în noi reactoare care să ajute Franța să își mențină aprovizionarea cu energie cu emisii reduse de carbon în următoarele decenii.
Guvernul francez a decis că "trebuie să îi protejeze pe consumatori și acest lucru va fi făcut pe seama EDF", susține Xavier Regnard, analist la Bryan, Garnier & Co.
Analiștii au avertizat că EDF nu este suficient de solidă pentru a face față loviturii financiare provocate de noul mandat al guvernului de la Paris. Vineri, acționarii minoritari de la EDF s-au grăbit să își vândă participațiile, astfel că acțiunile companiei de utilități au înregistrat o cădere de până la 25%.
EDF a informat că deocamdată nu poate estima cu exactitate impactul financiar al deciziei guvernului. Pentru că firma vinde în avans cea mai mare parte a energiei electrice produse, în lunile următoarea EDF va trebui să cumpere electricitate de pe piață, la prețuri mai mari. Deficitul va fi agravat de faptul că mai multe din reactoarele EDF vor fi închise pentru o perioadă mai mare de timp decât de obicei pentru reparații.
Într-un comunicat de presă publicat joi, EDF a anunțat că "va lua în considerare măsuri adecvate pentru consolidarea situației financiare și orice măsuri pentru a-și proteja interesele". În 2017, EDF a vândut noi acțiuni în valoare de patru miliarde de euro pentru a-și consolida finanțele, după ce prețurile la electricitate au scăzut foarte mult. Atunci cea mai mare parte a noilor fonduri au venit de la statul francez, care în prezent deține 84% din acțiunile companiei de utilități, dar investitorii minoritari au contribuit și ei.
Cel mai probabil EDF va fi nevoită, încă odată, să strângă noi fonduri, susține Vincent Ayral, analist la Vincent Ayral, care adaugă însă că cel mai probabil investitorii vor evita pentru moment titlurile EDF. Având în vedere că prețurile la gaze naturale și energie electrică vor rămâne la un nivel ridicat în perioada următoare, iar președintele Emmanuel Macron va avea nevoie de votul alegătorilor la alegerile prezidențiale din aprilie, compania franceză de utilități EDF nu se va bucura de o pauză în perioada următoare.