Franța/Germania: Cancelarul german Angela Merkel, invitată la Brégançon pe 20 august

  • 14 August 2020 14:45
Franța/Germania: Cancelarul german Angela Merkel, invitată la Brégançon pe 20 august

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron la 20 august la Fortul Brégançon, reședința de vacanță a șefului statului francez, pentru un schimb de opinii cu privire la dosare europene și internaționale, de la COVID-19 până la situația din Liban și cea din Belarus, a anunțat vineri Palatul Elysee, citat de AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

'Această întâlnire are un caracter excepțional, întrucât este prima dată când cancelarul este invitat la Fort de Brégançon de către un președinte al Republicii franceze', a explicat Palatul Elysee. Ultimul cancelar german care a fost invitat acolo a fost Helmut Kohl, de către François Mitterrand, în 1985.

În această fortăreață care domină Mediterana, în sudul Franței, cei doi lideri vor avea o întâlnire de lucru, după care vor susține o conferință de presă la 16:30 GMT, a indicat la rândul său cancelaria de la Berlin.

Macron și Merkel vor discuta în special despre 'coordonarea legată de COVID-19, cadrul financiar plurianual în urma acordului din 21 iulie 2020, Brexit, climat, comerț și conferința asupra viitorului Europei', a precizat Palatul Elysee.

Pe agenda discuțiilor mai figurează situația din Liban, Belarus și din Mediterana orientală, scena unei tensiuni crescânde între Grecia și Turcia, potrivit președinției franceze, care menționează de asemenea relațiile între UE și 'marii săi parteneri' precum China și Africa.

Emmanuel Macron și Angela Merkel s-au văzut ultima oară la 21 iulie, când au încheiat, printr-o conferință de presă comună, un summit european în care cei 27 de șefi de stat din țările membre ale UE au ajuns la un acord, calificat drept 'istoric', cu privire la un plan de relansare post-coronavirus, bazat pentru prima dată pe o datorie comună.

Planul de 750 de miliarde de euro a fost aprobat în a cincea zi de negocieri intense conduse de cancelarul german, a cărui țară asigură în prezent președinția UE, și de către președintele francez.

Vizita Angelei Merkel la fortăreața Brégançon urmează celor efectuate de președintele rus Vladimir Putin în august 2019 și de premierul britanic Theresa May, cu un an înainte.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău