Franța: Fostul ministru de interne Claude Guéant a fost eliberat condiționat din închisoare

  • 09 Februarie 2022 12:21
Franța: Fostul ministru de interne Claude Guéant a fost eliberat condiționat din închisoare

Fostul ministru de interne francez Claude Guéant, a cărui încarcerare pentru nerespectarea obligațiilor de plată legate de o condamnare a constituit o premieră în Franța, a părăsit miercuri închisoarea Santé din Paris, a indicat avocatul său pentru AFP, citat de AGERPRES.

Guéant, în vârstă de 77 de ani, fosta mână dreaptă a președintelui Nicolas Sarkozy, a ieșit în mare discreție din închisoare puțin după ora locală 08:30 (07:30 GMT), la bordul unui automobil cu geamuri fumurii, au constatat jurnaliștii agenției.

El fusese plasat în detenție la 13 decembrie pentru neachitarea la termen a amenzii și despăgubirilor la care fusese condamnat în 2017 într-un dosar legat de prime în bani la Ministerul de Interne.

Fostul secretar general al președinției franceze în mandatul lui Sarkozy a beneficiat luni de măsura de eliberare condiționată, după ce, potrivit avocatului său, și-a 'plătit integral' datoria către Trezorerie prin împrumuturi acordate de apropiați, și având în vedere că, în închisoare, starea de sănătate i s-a degradat.

La 21 ianuarie, fostul ministru a mai fost condamnat în absență la un an de închisoare pentru favoritism, dintre care opt luni cu executare, într-un alt proces, supranumit al sondajelor de la Elysée.

Aplicarea sentinței este însă suspendată până la judecarea apelului.

Artizan al campaniei victorioase a lui Nicolas Sarkozy în 2007, Claude Guéant a devenit ulterior secretar general la Elysée, unde a exercitat o influență covârșitoare pe culoarele executivului.

Altădată temut și respectat, Guéant, fost prefect și director al poliției naționale, întruchipează astăzi afacerile suspecte legate de mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012).

Claude Guéant mai este inculpat într-un dosar vizând presupusa finanțare de către regimul libian a campaniei lui Sarkozy din 2007 și urmează să fie judecat în februarie pentru 'finanțarea ilegală' a campaniei sale legislative din 2012. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău