Franța: Fost colaborator al lui Macron, trimis în judecată într-o afacere legată de pașapoartele sale diplomatice și de serviciu

  • 27 Ianuarie 2021 15:26
Franța: Fost colaborator al lui Macron, trimis în judecată într-o afacere legată de pașapoartele sale diplomatice și de serviciu

Un fost colaborator al președintelui francez Emmanuel Macron a fost trimis în judecată în urma unei anchete legate de pașapoartele sale diplomatice și de serviciu, relatează miercuri AFP, citând surse judiciare.

Este prima trimitere în judecată pentru Alexandre Benalla, devenit cunoscut după scandalul violențelor comise în timpul unei manifestații la Paris, la 1 mai 2018, și care mai este vizat de alte cinci anchete judiciare, în afară de afacerea pașapoartelor.

Judecătorii de instrucție responsabili de dosarul pașapoartelor îl acuză pe Benalla (30 de ani) de "utilizarea publică și fără drept de documente atestând o calitate profesională", în speță două pașapoarte diplomatice, precum și de "fals și uz de fals", în legătură cu pașaportul său de serviciu.

Ancheta a vizat să elucideze condițiile în care Benalla - fost "însărcinat cu misiuni" al președinției, un fel de coordonator al deplasărilor și întâlnirilor șefului statului - a folosit pașapoarte diplomatice pentru a călători în Africa și în Israel, unde și-a început "reconversia" în calitate de consultant internațional de securitate, după punerea sa sub acuzare, în iulie 2018, pentru violențele din timpul manifestației de 1 mai și concedierea sa de la președinție.

Benalla mai deținea și un pașaport de serviciu obținut, potrivit acuzării, prin producerea în mod fraudulos a unei scrisori cu antetul șefului de cabinet de la Elysee, Francois Xavier Lauch, scrisoare care a fost "dactilografiată", fără a fi semnată.

După ce a afirmat inițial în fața Senatului că a lăsat pașapoartele în biroul său de la președinție, Benalla a recunoscut că le-a recuperat și le-a folosit, înainte de a le preda. Conform Mediapart și Le Monde, fostul colaborator al președintelui a folosit unul din acele două pașapoarte diplomatice pentru a intra în mai multe țări africane.

Scandalul Benalla, declanșat după violențele de la 1 mai 2018, când acesta a fost acuzat că a uzurpat funcția de polițist, fiind identificat într-o filmare cum ia parte la reținerea brutală a unui manifestant, a aruncat timp de mai multe luni o umbră asupra guvernului președintelui Macron, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău