Franța face publice importante arhive despre perioada genocidului din Rwanda

  • 07 Aprilie 2021 13:21
Franța face publice importante arhive despre perioada genocidului din Rwanda

Franța a deschis miercuri pentru marele public importante arhive legate de situația din Rwanda dintre 1990 și 1994, la exact 27 de ani de la izbucnirea genocidului etnicilor tutsi, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba de arhive ale fostului președinte François Mitterrand, precum și ale premierului său din acea perioadă, Edouard Balladur.

Multe dintre aceste documente, în special telegrame diplomatice și note confidențiale, figurează în raportul critic privind rolul Franței în Rwanda între 1990 și 1994 prezentat de o comisie de istorici la sfârșitul lunii martie.

Raportul Duclert revine asupra angajamentului Franței în timpul acelor patru ani decisivi, în cursul cărora s-a desfășurat deriva genocidară a regimului hutu, care a dus la tragedie în 1994: aproximativ 800.000 de persoane, în majoritate etnici tutsi, au fost exterminate în condiții abominabile între aprilie și iulie.

Istoricii subliniază în special responsabilitatea lui François Mitterrand și în special a Statului său Major, care au ignorat cu regularitate diversele atenționări privind riscurile de genocid.

Mai multe ceremonii de comemorare sunt prevăzute, în special în Franța, pentru a marca 27 de ani de începutul genocidului.

La publicarea raportului Duclert, președintele Emmanuel Macron și-a exprimat speranța că va exista o reapropiere "ireversibilă" între Franța și Rwanda.

Chiar dacă relațiile dintre cele două țări s-au detensionat odată cu sosirea la putere a lui Macron în 2017, rolul Franței în Rwanda rămâne un subiect exploziv de peste 25 de ani. De asemenea, el face obiectul unei dezbateri aprinse între cercetători, universitari și oameni politici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău