FRANȚA este gata să plătească 80 de MILIOANE de euro pentru un tablou de Rembrandt

  • 25 Septembrie 2015 10:41
FRANȚA este gata să plătească 80 de MILIOANE de euro pentru un tablou de Rembrandt

Franța este dispusă să achiziționeze pentru 80 de milioane de euro o pictură de Rembrandt pusă în vânzare de familia Rothschild, care ar urma să fie expusă la muzeul Luvru din Paris, a anunțat joi ministerul francez al culturii, informează AFP.

Această propunere a fost înaintată către proprietarii tabloului iar operațiunea beneficiază de mecenatul excepțional al Băncii Franței, a anunțat joi ministerul într-un comunicat.

Familia Rothschild vrea să vândă două portrete datând din 1634, reprezentând două personalități ale timpului, Marlen Soolmans și soția sa Oopjen Coppit. Guvernul olandez a declarat la începutul săptămânii că este gata să finanțeze achiziționarea unuia dintre aceste tablouri.

Acestea au fost expuse pentru public numai o singură dată în 150 de ani, în timpul unei expoziții publice organizate în 1956 de Rijksmuseum din Amsterdam și de muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam.

Proprietarii tablourilor au intrat în contact cu muzeul Luvru în primăvara anului 2013, fiind dispuși să vândă aceste lucrări pentru aproximativ 160 de milioane de euro sumă care a fost considerată prea mare de muzeu și a fost refuzată după un an de negocieri.

Bugetul de achiziții al muzeului Luvru, primul muzeu din lume după numărul de vizitatori, este de aproximativ opt milioane de euro, adică 20% din suma biletelor vândute.

Pentru a putea expune aceste lucrări ale maestrului flamand, ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin, și omoloaga sa din Olanda, Jet Bussemaker, au propus în luna iulie proprietarilor, ca muzeul Luvru și Rijksmuseum să achiziționeze fiecare câte un tablou și să le expună alternativ.

Guvernul olandez a indicat luni finanțarea parțială a achiziționării celor două portrete în cauză pentru o sumă de 160 de milioane de euro pentru a le expune în Olanda, fără a menționa ultima ofertă a Parisului.

Purtătorul de cuvânt al dnei Jet Bussemaker a subliniat faptul că această achiziție poate fi o ocazie unică de a aduce tablourile în Olanda și a le expune pentru public.

Lucrarea cea mai scumpă achiziționată până acum de muzeul Luvru este o pictură de Ingres, 'Portretul Contelui Mole', cumpărată pentru 19 de milioane de euro în 2009, mai notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău